Tankstations nog vaak geskimd

Om het betalen veiliger te maken, werd het 'nieuwe pinnen' ingevoerd.»
Om het betalen veiliger te maken, werd het 'nieuwe pinnen' ingevoerd. ANP

Ondanks de invoering van het nieuwe pinnen, wordt in Nederland nog steeds op grote schaal geskimd. Dat meldt het tv-programma Zembla. Skimmers nemen het geld op buiten Europa, waar nog de fraudegevoelige magneetstrip in plaats van de EMV-chip wordt gebruikt.

Vooral onbemande tankstations zijn doelwit van Roemeense en Bulgaarse skimmers. Dit jaar zijn al 160 van deze tankstations geskimd, sommige meermalen. In totaal registreerden de banken tot deze week 965 skim-incidenten, nog meer dan vorig jaar.

Schade

In Belgiƫ wordt sinds de invoering van het nieuwe pinnen nauwelijks nog geskimd. Dat komt doordat 23 banken daar vorig jaar het gebruik van de betaalpas buiten Europa hebben geblokkeerd.

In Nederland is de Rabobank hiertoe op 1 juni overgegaan. Sinds die tijd is de schade bij die bank sterk afgenomen. De bank lijdt nu nog 200.000 euro per maand schade door het skimmen. Voor 1 juni was dat 1,4 miljoen euro per maand.

ABN Amro zal de betaalpassen buiten Europa per 1 januari blokkeren.

Deel deze pagina

Video

Ook nieuwe pinpassen geskimd

De beveiliging van het elektronisch betalen laat nog steeds te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van het VARA-tv-programma... Zembla.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4539 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5712 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4625 keer afgespeeld

Meer video en audio