Tankstations nog vaak geskimd

Om het betalen veiliger te maken, werd het 'nieuwe pinnen' ingevoerd.»
Om het betalen veiliger te maken, werd het 'nieuwe pinnen' ingevoerd. ANP

Ondanks de invoering van het nieuwe pinnen, wordt in Nederland nog steeds op grote schaal geskimd. Dat meldt het tv-programma Zembla. Skimmers nemen het geld op buiten Europa, waar nog de fraudegevoelige magneetstrip in plaats van de EMV-chip wordt gebruikt.

Vooral onbemande tankstations zijn doelwit van Roemeense en Bulgaarse skimmers. Dit jaar zijn al 160 van deze tankstations geskimd, sommige meermalen. In totaal registreerden de banken tot deze week 965 skim-incidenten, nog meer dan vorig jaar.

Schade

In België wordt sinds de invoering van het nieuwe pinnen nauwelijks nog geskimd. Dat komt doordat 23 banken daar vorig jaar het gebruik van de betaalpas buiten Europa hebben geblokkeerd.

In Nederland is de Rabobank hiertoe op 1 juni overgegaan. Sinds die tijd is de schade bij die bank sterk afgenomen. De bank lijdt nu nog 200.000 euro per maand schade door het skimmen. Voor 1 juni was dat 1,4 miljoen euro per maand.

ABN Amro zal de betaalpassen buiten Europa per 1 januari blokkeren.

Deel deze pagina

Video

Ook nieuwe pinpassen geskimd

De beveiliging van het elektronisch betalen laat nog steeds te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van het VARA-tv-programma... Zembla.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10285 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1124 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 960 keer afgespeeld

Meer video en audio