'300 speelgoedwinkels dicht'

Speelgoedwinkel Kado-N-Zo in Alphen aan den Rijn»
Speelgoedwinkel Kado-N-Zo in Alphen aan den Rijn Kado-N-Zo / Twitter

Door economieredacteur Jeroen Schutijser

De decembermaand zou voor de 1100 speelgoedwinkels een feest moeten zijn, maar veel winkeliers staat het water tot aan de lippen. Al sinds 2008 zakt de omzet van de traditionele speelgoedzaken.

"In vier jaar tijd is een kwart van hun omzet verdampt: van 1 miljard euro in 2008 tot pakweg 770 miljoen in 2012. En dat terwijl het aantal winkels niet evenredig is meegedaald.

Ja, dat kan natuurlijk niet goed gaan", zegt Frank Quix, retailkenner verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verwacht dan ook dat de komende jaren zo'n 300 speelgoedzaken de deuren zullen moeten sluiten.

ABN Amro

Hij is overigens niet de enige die uitgaat van een tamelijk zwart scenario. In een recent rapport van ABN Amro over de detailhandel, staat dat 'de omzet in non-food momenteel keldert en dat in 2013 het aantal faillissementen in hoog tempo toeneemt'.

Bij de speelgoedzaken, met grote ketens als Bart Smit, Intertoys en Top 1 Toys, komen verscheidene problemen bij elkaar. Uiteraard de economische malaise, maar ook het feit dat steeds meer consumenten speelgoed bestellen via internet.

Bovendien is speelgoed een zeer gewild artikel bij niet-speelgoedwinkels om mee te stunten om extra volk over de vloer te krijgen. Kruidvat, Action, Bruna, zelfs bouwmarkt Gamma; wie verkoopt er eigenlijk geen speelgoed?

Somber

Jan Sinke van vakblad Speelgoed+Hobby komt wekelijks over de vloer bij speelgoedwinkeliers en ziet de ernst van de situatie. "Het ziet er somber uit. Ondernemers zeggen: ik bezuinig op pakpapier, op tasjes, op verlichting, op personeel... Ik kan verder gewoon niet snijden in de kosten. Volgend jaar moet ik ermee stoppen".

Ook wordt er volgens hem steeds meer tweedehands-speelgoed verkocht, via Marktplaats bijvoorbeeld. "Speelgoed wordt door veel mensen toch ook gezien als luxe, als niet echt noodzakelijk", zegt Ruud Ververs van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. "En dus is speelgoed extreem conjunctuur-gevoelig".

Sluiten

Kado-N-Zo in Alphen aan den Rijn is zo'n speelgoedzaak die op 1 december de deuren sluit. "Anderhalf jaar heb ik het uitgehouden", zegt de nog jonge onderneemster Svenja Tillemans.

"Maar mensen geven echt geen cent uit momenteel. En de locatie hier, het Thorbeckeplein, is niet best. Het plein wordt ooit gerenoveerd, maar wanneer en hoe, daar is grote onduidelijkheid over. En daardoor blijven de mensen weg. Heel slecht voor de ondernemers die hier zitten".

Met wat laatste acties hoopt ze uiteindelijk, zonder schulden, de deur achter haar dicht te trekken. "Ik ben deze zaak begonnen met een krediet van 30.000 euro. Dat bedrag probeer ik, dankzij klanten die toch nog komen, af te lossen".

Deel deze pagina

Video

Steeds minder omzet voor speelgoedwinkels

Het gaat niet goed met de speelgoedwinkels. In 2006 en 2007 zagen speelgoedwinkels de omzet nog stijgen. Maar sinds 2008 loopt die... terug. Toen was de omzet nog 1 miljard. Inmiddels wordt er een kwart minder omgezet dan 4 jaar geleden.

Audio

  • Het gaat slecht met speelgoedwinkels Voor de 1100 speelgoedwinkels zouden dit hele mooie tijden moeten zijn, maar het gaat al jaren dramatisch met de omzet. Sinds 2008... is de verkoop van de traditionele, stenen winkels met een kwart gedaald. Veel winkels worden bedreigd met sluiting. Je specialiseren, anders zijn dan de massa, is een poging om het hoofd boven water te houden. Verslaggever Jeroen Schutijser peilde de stemming bij Pim's Olifant in Utrecht.
  • Speelgoedwinkel Kado-N-Zo sluit zijn deuren Sinterklaas is, normaal gesproken, een feest voor kinderen en voor speelgoedwinkeliers. Maar helaas, de crisis slaat hard toe en... veel winkels staat het water tot aan de lippen. In Alphen aan den Rijn is zelfs een speelgoedzaak die op het punt staat de deur te sluiten. Verslaggever Jeroen Schutijser zocht de jonge onderneemster op.

Video en Audio

Meer video en audio