Merkel: tweede EU-top nodig

Angela Merkel staat de pers te woord»
Angela Merkel staat de pers te woord AFP

Bondskanselier Merkel verwacht niet dat de EU-leiders vandaag een akkoord bereiken over de Europese meerjarenbegroting 2014-2020. "Er is nog een erg lange weg te gaan", zei ze vannacht na de eerste dag van de top in Brussel.

Merkel zegt dat er naar alle waarschijnlijkheid een tweede topontmoeting nodig is om het eens te worden. De standpunten liggen volgens haar nog veel te ver uiteen.

Vanmiddag

Het nieuwe plan dat de Europese president Van Rompuy heeft verspreid, komt aan een deel van de bezwaren van lidstaten tegemoet, zei Merkel. "Ik hoop dat we vandaag wat vooruitgang boeken, maar of we eruit komen, betwijfel ik."

De top gaat straks om 12.00 uur verder. Gisteravond werd maar kort vergaderd, waarbij bleek dat sommige landen lijnrecht tegenover elkaar stonden. Om 0.30 uur werd daarom besloten om te stoppen en vanmiddag verder te gaan.

Snoeien

De eerste dag van de EU-top werd vrijwel helemaal besteed aan voorbereidende, afzonderlijke gesprekken van Van Rompuy met de regeringsleiders. Daardoor begon de algemene vergadering met uren vertraging.

Van Rompuy wil ook in zijn nieuwe voorstel ongeveer 80 miljard euro snoeien in de geplande uitgaven van 1000 miljard euro. Wel heeft hij geschoven met geld tussen fondsen. Zo wil Van Rompuy minder schrappen in landbouwsubsidies en projecten voor regionale ontwikkeling. Verder houdt Nederland zijn jaarlijkse korting van 1 miljard euro op de afdracht aan Brussel.

Deel deze pagina

Video

Eerste dag EU-top afgesloten

Met uren vertraging begon gisteravond laat in Brussel de top van EU-regeringsleiders over de begroting. Maar kort na middernacht... werden de gesprekken opgeschort omdat duidelijk werd dat verder praten geen zin heeft.

Audio

  • 'Niets is beslist tot alles is beslist' Een tweede EU-top over de begroting is waarschijnlijk nodig volgens Merkel. Hoe dan ook wordt het lastig vandaag. Op tafel ligt het... voorstel van EU-president Van Rompuy voor de meerjarenbegroting. Daarin zou staan dat Nederland zijn korting op de afdracht aan Brussel zou houden en Groot-Brittannië een deel van zijn korting moet inleveren. Hans van Baalen is delegatieleider van de VVD in het Europarlement.
  • 'Zo ingewikkeld dat EU-leiders naar hun hotel zijn gestuurd' Op de EU-top in Brussel zijn de regeringsleiders na de eerste dag niet ver gekomen. EU-president Van Rompuy heeft de leiders zijn... voorstel gegeven voor de meerjarenbegroting en daar wordt vanaf 12.00 uur verder over gepraat. Correspondent Tijn Sadee in Brussel.

Video en Audio

Meer video en audio