Eerste dag EU-top afgesloten

Herman van Rompuy»
Herman van Rompuy EPA

In Brussel is tegen 0.30 uur de eerste dag van de EU-top afgesloten. De EU-leiders hebben een nieuw voorstel van president Van Rompuy over de meerjarenbegroting gekregen en gaan dat nu eerst bestuderen. Om 12.00 uur komen de EU-leiders weer bijeen.

Echt gezamenlijk vergaderd is er op de eerste dag niet. Van Rompuy voerde de hele dag afzonderlijke gesprekken met de EU-leiders over hun ideeën over de nieuwe meerjarenbegroting.

Pas om 23.00 uur kwam iedereen bijeen in de vergaderzaal. Daar waren toespraken van Van Rompuy en voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement. Daarna werd de traditionele groepsfoto gemaakt.

Gecompliceerde materie

Van Rompuy zei dat het beraad waarschijnlijk lang zal duren omdat de materie gecompliceerd is. Volgens de woordvoerders van premier Rutte is de sfeer in Brussel goed.

Deel deze pagina

Video

  • video Van Rompuy sprak alle leiders persoonlijk De verhoudingen staan op scherp vanavond in Brussel. De EU-leiders onderhandelen daar nu over de Europese... begroting.
  • video Chris Ostendorf over de Europese begroting En weer zijn de leiders van de EU aan het onderhandelen. Dit keer over de nieuwe begroting van de unie. Je... zou ook kunnen zeggen ruzieën, want een aantal lidstaten is het er absoluut niet mee eens. Zo is het plan om de begroting voor de komende 7 jaar met zo'n 5 procent te laten stijgen ten opzichte van de periode ervoor. De EU-begroting gaat dan naar 140 miljard euro per jaar. Ter vergelijking: de Nederlandse begroting is bijna het dubbele.

Video en Audio

  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » President Hollande opent Picasso-museum Video Na een grondige renovatie die 5 jaar duurde, is het Picasso-museum in Parijs weer open. President...25 okt 2014, 262 keer afgespeeld
  • » Bijlzwaaier New York was radicale moslim Video De man die donderdag agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. De...25 okt 2014, 5055 keer afgespeeld

Meer video en audio