Sarkozy niet langer verdacht

Nicolas Sarkozy»
Nicolas Sarkozy AFP

Oud-president Sarkozy van Frankrijk is voorlopig niet langer verdachte in de zaak Bettencourt. Dat zei zijn advocaat nadat Sarkozy twaalf uur lang was ondervraagd op het politiebureau van Bordeaux.

Sarkozy werd ervan verdacht dat hij grote sommen geld heeft aangenomen van Liliane Bettencourt, de schatrijke erfgename van het cosmeticaconcern l'Oreal. Dat geld zou bestemd zijn geweest voor zijn verkiezingscampagne in 2007 om leider van de centrum-rechtse partij UMP te worden.

Bruine envelop

Bettencourt woont in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine, waar Sarkozy destijds burgemeester was. Volgens enkele getuigen kwam hij geregeld bij de 90-jarige Bettencourt over de vloer, en kreeg hij daar een paar keer een grote bruine envelop. Het zou gaan om giften van enkele tonnen, ver boven het toegestane maximum.

In Frankrijk mag voor politieke campagnes per persoon maximaal 150 euro contant worden gegeven en via de bank niet meer dan 4600 euro.

Volgens zijn advocaat is Sarkozy nu formeel getuige in de zaak. Alleen als er de komende tijd nieuwe feiten boven water komen, zou het tot vervolging kunnen komen, zei hij.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Deze garnalenvangsten zijn echt extreem" Audio De zee zit momenteel barstensvol garnalen. Vissers varen deze weken maar twee dagen uit, omdat de...23 okt 2014, 184 keer afgespeeld
  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 6969 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 3776 keer afgespeeld

Meer video en audio