3 miljoen boete voor pgb-fraude

 »
  ANP XTRA

De rechtbank in Lelystad heeft de vroegere directrice van zorginstelling Ansa een boete van 3,1 miljoen euro opgelegd voor fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's) en huursubsidies.

De 50-jarige vrouw was in maart al veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting. Haar 48-jarige echtgenoot kreeg 240 uur werkstraf.

Blanco formulieren

De vrouw dikte aanvragen van haar cliƫnten voor pgb's aan en stak dat geld in eigen zak. Ze liet hen soms blanco formulieren tekenen waarop zij zelf later bedragen invulde. Behalve haar klanten werd daarmee ook het zorgkantoor opgelicht.

Het paar drukte op die manier ruim 3 miljoen euro achterover en besteedde dat aan elf huizen, auto's en dure sieraden en horloges. Bij hun aanhouding in 2010 werd beslag gelegd op de bankrekening en 200.000 euro aan contanten.

De boete van 3,1 miljoen euro die is opgelegd, is berekend over de totale inkomsten van de vrouw. Volgens het openbaar ministerie was het ondoenlijk om per cliƫnt uit te zoeken hoeveel geld aan zorg is besteed en hoeveel daarvan is verduisterd.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Deze garnalenvangsten zijn echt extreem" Audio De zee zit momenteel barstensvol garnalen. Vissers varen deze weken maar twee dagen uit, omdat de...23 okt 2014, 184 keer afgespeeld
  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 6969 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 3776 keer afgespeeld

Meer video en audio