Morsi geeft zichzelf meer macht

De Egyptische president Morsi»
De Egyptische president Morsi EPA

De Egyptische president Morsi heeft zichzelf meer bevoegdheden gegeven. In een decreet heeft hij bepaald dat al zijn besluiten en wetten niet kunnen worden voorgelegd aan een rechter. Dit geldt totdat er een nieuwe grondwet is.

Daarnaast heeft Morsi de belangrijkste openbaar aanklager, Abdel Maguid Mahmoud, ontslagen. Vorige maand besloot Mahmoud om hoge functionarissen van het oude regime van de verdreven president Mubarak niet te vervolgen. Dat leidde tot gewelddadige protesten in Caïro.

Extra bescherming

De president heeft een nieuwe openbaar aanklager benoemd, die deze mensen van het oude regime alsnog moet gaan vervolgen. Ze moeten zich verantwoorden voor de moord op demonstranten tijdens de opstand vorig jaar.

Het opstellen van een nieuwe grondwet is in Egypte een bron van discussies en conflicten tussen gematigde en orthodoxe moslims. Aanhangers van de radicaal-islamitische salafistenbeweging willen dat de sharia in de grondwet wordt opgenomen, terwijl liberalen willen dat de sharia hooguit een kleine rol speelt.

De grondwet wordt geschreven door een 100-koppige commissie, waarin veel Moslimbroeders zitten, die Morsi steunen. Morsi heeft nu besloten dat de commissie extra bescherming krijgt. De commissie kan door niemand worden ontbonden. Ook krijgt de commissie meer tijd om het werk af te ronden.

De Egyptische oppositieleider ElBaradei zegt in een reactie dat president Morsi zich gedraagt als een nieuwe farao en dat hij zichzelf boven de wet stelt. "Een nieuwe slag voor de revolutie", schrijft de Nobelprijswinnaar op Twitter.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Hoop dat Morsi zijn macht niet gaat misbruiken' De Egyptische president Morsi heeft een aanvulling op de grondwet geschreven, waarin hij zichzelf nog meer macht geeft.... Revolutionaire partijen in Egypte maken zich grote zorgen. Correspondent Sander van Hoorn geeft uitleg.

Video en Audio

  • » Kabinet komt met nieuw Deltaplan Video Het kabinet komt dinsdag met een nieuw deltaplan; 60 jaar na de watersnoodramp van 1953. Onze...15 sep 2014, 2465 keer afgespeeld
  • » Honderden bootvluchtelingen verdronken Video Zo'n 1100 vluchtelingen hebben de afgelopen dagen een boottocht vanuit Noord-Afrika niet overleefd....15 sep 2014, 3408 keer afgespeeld
  • » Khamenei: geen samenwerking met VS Video Een duidelijk aanvalsplan is er niet, maar de bedoeling is duidelijk. Tientallen landen hebben in...15 sep 2014, 3443 keer afgespeeld

Meer video en audio