Acht miljoen krantenpagina's online

Acht miljoen oude krantenpagina's online»
Acht miljoen oude krantenpagina's online kranten.kb.nl

Sinds vandaag zijn acht miljoen oude krantenpagina's uit Nederland, Nederlands-Indië en West-Indië (Suriname en de Antillen) gratis via internet te bekijken. Het zijn artikelen die verschenen tussen 1618 en 1995.

De Koninklijke Bibliotheek begon in 2007 met het digitaliseren en online zetten van de kranten. De pagina's die nu te bekijken zijn, vormen acht procent van wat er in totaal tussen 1618 en 1995 in kranten heeft gestaan. Het zijn artikelen uit bijvoorbeeld de Amigoe di Curaçao, De Waarheid, de Provinciale Drentsche en Asser Courant, de Dagelijksche Beurscourant en Het Financieele Dagblad.

Op de site kranten.kb.nl kan door iedereen gratis worden gezocht in de ruim 85 miljoen artikelen. Het zijn niet alleen algemene artikelen maar ook familieberichten, advertenties en illustraties met onderschrift. Het digitale krantenarchief werd al gebruikt, onder anderen door onderzoekers, biografen, journalisten, stamboomonderzoekers en studenten.

Het digitaliseringsproject is vandaag feestelijk afgesloten. Volgens de Koninklijke Bibliotheek wordt het archief de komende jaren nog wel aangevuld.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio