"Anglicaans vrouwenbesluit herzien"

Vrouwelijke geestelijken bij de anglicaanse synode»
Vrouwelijke geestelijken bij de anglicaanse synode AFP

Het Britse parlement moet zich zo snel mogelijk uitspreken over het toelaten van vrouwen als bisschop in de anglicaanse kerk. Dat zei parlementslid Tony Baldry, die speciaal gemachtigd is om namens de staatskerk op te treden.

Deze week haalde een voorstel voor het toelaten van vrouwelijke bisschoppen niet de vereiste tweederde meerderheid in de algemene synode van de kerk, vooral door een behoudende minderheid van leken. De geestelijken zelf stemden in overgrote meerderheid (94%) voor de wijding van vrouwelijke bisschoppen.

Besluiten die de synode neemt, moeten altijd bekrachtigd worden door het Britse parlement.

De weg kwijt

De afwijzing kreeg in de pers en de politiek veel kritiek. Progressieve gelovigen vrezen dat nu het beeld ontstaat dat de anglicaanse kerk de weg kwijt is; dat ze gedateerd is en niet langer relevant. "Ik geloof dat ik zojuist de anglicaanse kerk zelfmoord heb zien plegen", schreef een journalist van The Guardian.

Volgens de regels kan de kwestie pas weer behandeld worden op de volgende synode, die over vijf jaar wordt gehouden. Maar volgens parlementslid Baldry is het niet acceptabel dat een behoudende minderheid in de kerk de benoeming van vrouwen jarenlang kan tegenhouden.

Baldry denkt dat de synode een amendement op het voorstel alsnog zou kunnen aannemen.

Priester

Vrouwen kunnen sinds 1992 priester worden in de anglicaanse kerk, en inmiddels is eenderde van alle priesters vrouw.

Zowel de vorige aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, als zijn onlangs benoemde opvolger Justin Welby is voor het toelaten van vrouwen.

In sommige Angelsaksische landen, zoals de Verenigde Staten, bestaan al vrouwelijke anglicaanse bisschoppen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Windhoos bij Klazienaveen Video Vanavond was er een windhoos in Klazienaveen te zien. Hendri Hogenbirk maakte de beelden.20 sep 2014, 6975 keer afgespeeld
  • » "Turkije zal nu echt kleur moeten bekennen" Video 49 Turken, die maandenlang door de terroristische IS in Syrië werden gegijzeld, zijn weer terug in...20 sep 2014, 6731 keer afgespeeld
  • » Windhoos gezien in buurt Erica Video In sommige delen van het land is de droge periode ten einde gekomen met zoveel regenval, dat er...20 sep 2014, 72297 keer afgespeeld

Meer video en audio