Daders Haren moeten betalen

Na de rellen was er veel schade in Haren»
Na de rellen was er veel schade in Haren ANP

Relschoppers die zijn veroordeeld voor de gewelddadigheden in Haren moeten geld betalen voor de vergoeding van de schade. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden besloten. Het hof vindt een bedrag van 500 euro per persoon redelijk.

Het OM had het hof om een oordeel gevraagd, omdat de rechtbank niet meeging in de eis dat daders naast een celstraf of een taakstraf ook geld moesten storten in een schadefonds voor gedupeerde inwoners. De kinderrechter legde later voor minderjarigen wel een geldboete op. Zij moesten 250 euro in het schadefonds stoppen.

Het OM gaat nu in alle zaken eisen dat meerderjarige daders 500 euro in het fonds storten. De rechtbank vond dat tot nu toe in 15 gevallen niet nodig, maar het OM is in die zaken al in beroep gegaan.

Naar verwachting zullen bij de rechtbank nog zo'n 140 mensen voor de rechter verschijnen. Het OM verwacht dat door de uitspraak van het hof, de rechtbank in die gevallen ook een geldstraf voor het schadefonds zal opleggen.

Deel deze pagina

Video

Relschoppers Haren moeten betalen

Relschoppers kunnen veroordeeld worden tot het storten van geld in een schadefonds. Dat zegt het hof in Leeuwarden in de zaak van... een man die tijdens het project X-feest in Haren schade heeft aangericht.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3824 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4892 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3966 keer afgespeeld

Meer video en audio