M23 weigert Goma te verlaten

Een strijder van het rebellenleger M23 loopt langs een VN-basis in een buitenwijk van Goma»
Een strijder van het rebellenleger M23 loopt langs een VN-basis in een buitenwijk van Goma AFP

De Congolese rebellen van de beweging M23 weigeren de pas veroverde stad Goma te verlaten. Regionale leiders hadden daartoe opgeroepen, maar de rebellen willen eerst met de Congolese president Kabila praten. Dat zegt een hooggeplaatste rebellenfunctionaris.

De leider van de politieke tak van M23, bisschop Jean-Marie Runiga, zegt dat hij niet het gevoel heeft dat Kabila de voorwaarden van de rebellen om te praten serieus neemt. "Ik heb er geen vertrouwen in omdat ik al drie maanden op een gesprek wacht", zei Runiga tegen het Britse persbureau Reuters.

"We zullen in Goma blijven wachten op onderhandelingen." Volgens Runiga zullen de rebellen een aanval van het regeringsleger op Goma afslaan en vervolgens verder oprukken. M23 veroverde stad Goma dinsdag op het regeringsleger.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Rebellen Congo willen rechtstreekse onderhandelingen met president' Deze week nam de rebellengroepering M23 Goma in, de grootste stad in het oosten van Congo. President Kabila weigerde steeds te... onderhandelen met de rebellen, maar gisteren zocht hij ineens contact. Zonder succes, want de rebellen blijven Goma bezetten. Correspondent Koert Lindijer geeft uitleg.

Video en Audio

Meer video en audio