'Sorry' voor geweld opvang De Loot

De William Schrikker Groep heeft excuses aangeboden.»
De William Schrikker Groep heeft excuses aangeboden. Flickr/creative commons/ffi

De jeugdzorgorganisatie William Schrikker Groep (WSG) heeft excuses aangeboden (.pdf) voor het leed dat kinderen is aangedaan in opvanghuis De Loot in Nieuwleusen (Overijssel). Tussen 1984 en 2010 werden kinderen in het opvanghuis fysiek en geestelijk mishandeld.

De WSG plaatste vanaf 1997 kinderen in het opvanghuis, dat geen onderdeel van de William Schrikker Groep is. Dit voorjaar werd bekend dat een pleegmoeder van De Loot kinderen heeft mishandeld. Kinderen werden onder meer met stokken en mattenkloppers geslagen.

Niet goed gehandeld

Uit een onderzoek in opdracht van de WSG blijkt dat de William Schrikker Groep niet goed heeft gehandeld. WSG-medewerkers deden te weinig om kindermishandeling te voorkomen en ze negeerden signalen van mishandeling.

De William Schrikker Groep schrijft in een brief aan de Inspectie Jeugdzorg dat er inmiddels maatregelen zijn genomen. Zo worden pleegzorgmedewerkers streng gescreend en moeten alle WSG-medewerkers volgend jaar een training hebben gehad in het herkennen van (seksuele) kindermishandeling.

Onverantwoord

Verder spreken medewerkers van de afdeling pleegzorg twee keer per jaar met een pleegkind, om erachter te komen of er problemen zijn met de opvang.

De William Schrikker Groep heeft verder bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Meldkamer Kindermishandeling aan de bel getrokken over het opvanghuis De Loot. Volgens WSG-bestuursvoorzitter Kouwenberg zit er inmiddels een sekte en is het onverantwoord om er kinderen te plaatsen.

"En dat gebeurt nog wel", zegt Kouwenberg. "Natuurlijk niet door ons, maar die sekte wordt nog steeds via pgb door de overheid gefinancierd en dat vind ik eigenlijk een schande."

Bij het Openbaar Ministerie lopen vier officiële aangiftes in de zaak, die op dit moment worden onderzocht.

Deel deze pagina

Audio

  • Jeugdzorgorganisatie: persoonlijke excuses aan slachtoffers Jeugdzorgorganisatie William Schrikker Groep biedt de kinderen die zijn mishandeld in gezinshuis 'De Loot' in Nieuwleusen excuses... aan voor al hun leed. De jeugdzorgorganisatie plaatste jarenlang kinderen in dat opvanghuis, terwijl die kinderen daar werden mishandeld. Na een intern onderzoek trekken ze het boetekleed aan. U hoort Peter Kouwenberg, bestuurder van de William Schrikker Groep.

Video en Audio

  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 1225 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 6799 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 2454 keer afgespeeld

Meer video en audio