'Sorry' voor geweld opvang De Loot

De William Schrikker Groep heeft excuses aangeboden.»
De William Schrikker Groep heeft excuses aangeboden. Flickr/creative commons/ffi

De jeugdzorgorganisatie William Schrikker Groep (WSG) heeft excuses aangeboden (.pdf) voor het leed dat kinderen is aangedaan in opvanghuis De Loot in Nieuwleusen (Overijssel). Tussen 1984 en 2010 werden kinderen in het opvanghuis fysiek en geestelijk mishandeld.

De WSG plaatste vanaf 1997 kinderen in het opvanghuis, dat geen onderdeel van de William Schrikker Groep is. Dit voorjaar werd bekend dat een pleegmoeder van De Loot kinderen heeft mishandeld. Kinderen werden onder meer met stokken en mattenkloppers geslagen.

Niet goed gehandeld

Uit een onderzoek in opdracht van de WSG blijkt dat de William Schrikker Groep niet goed heeft gehandeld. WSG-medewerkers deden te weinig om kindermishandeling te voorkomen en ze negeerden signalen van mishandeling.

De William Schrikker Groep schrijft in een brief aan de Inspectie Jeugdzorg dat er inmiddels maatregelen zijn genomen. Zo worden pleegzorgmedewerkers streng gescreend en moeten alle WSG-medewerkers volgend jaar een training hebben gehad in het herkennen van (seksuele) kindermishandeling.

Onverantwoord

Verder spreken medewerkers van de afdeling pleegzorg twee keer per jaar met een pleegkind, om erachter te komen of er problemen zijn met de opvang.

De William Schrikker Groep heeft verder bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Meldkamer Kindermishandeling aan de bel getrokken over het opvanghuis De Loot. Volgens WSG-bestuursvoorzitter Kouwenberg zit er inmiddels een sekte en is het onverantwoord om er kinderen te plaatsen.

"En dat gebeurt nog wel", zegt Kouwenberg. "Natuurlijk niet door ons, maar die sekte wordt nog steeds via pgb door de overheid gefinancierd en dat vind ik eigenlijk een schande."

Bij het Openbaar Ministerie lopen vier officiƫle aangiftes in de zaak, die op dit moment worden onderzocht.

Deel deze pagina

Audio

  • Jeugdzorgorganisatie: persoonlijke excuses aan slachtoffers Jeugdzorgorganisatie William Schrikker Groep biedt de kinderen die zijn mishandeld in gezinshuis 'De Loot' in Nieuwleusen excuses... aan voor al hun leed. De jeugdzorgorganisatie plaatste jarenlang kinderen in dat opvanghuis, terwijl die kinderen daar werden mishandeld. Na een intern onderzoek trekken ze het boetekleed aan. U hoort Peter Kouwenberg, bestuurder van de William Schrikker Groep.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio