Rechter ondervraagt Sarkozy

Liliane Bettencourt (l) en Nicolas Sarkozy (r)»
Liliane Bettencourt (l) en Nicolas Sarkozy (r) EPA

In Bordeaux ondervraagt een rechter oud-president Nicolas Sarkozy vandaag over de kwestie-Bettencourt. De L'Oreal-miljardaire Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk, zou in 2007 illegaal 150.000 euro hebben gegeven voor de verkiezingscampagne van Sarkozy.

In Frankrijk mogen individuele campagnebijdrages niet meer dan 4600 euro bedragen.

'Geroddel'

Volgens de voormalige accountant van Bettencourt zou Sarkozy's toenmalige penningmeester, Eric Woerth, het geld persoonlijk hebben aangenomen. Woerth werd later minister van Financiën. Hij moest in juli aftreden vanwege het schandaal en wordt officieel onderzocht.

In een gelekt politie-interview verklaarde Bettencourts oud-accountant ook dat Sarkozy regelmatig op bezoek ging bij de L'Oreal-efgename toen hij burgemeester van Neuilly was. Sarkozy noemt het geroddel dat hij enveloppen met contant geld zou hebben aangenomen.

Inval

In juli deed de Franse justitie een inval in de woning van Sarkozy. De fiscale opsporingsdienst deed ook invallen in het huis van zijn vrouw Carla Bruni, en in kantoren van de oud-president.

Hij verloor in mei zijn presidentiële immuniteit. Hij ontkent alle beschuldigingen, net als Bettencourt en Woerth.

Deel deze pagina

Video

Sarkozy ondervraagd door rechter om campagnegeld

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is vanochtend door een rechter ondervraagd. Centrale vraag is of Sarkozy illegaal... campagnegeld heeft aangenomen van de rijkste vrouw van Frankrijk.

Video en Audio

Meer video en audio