SP zeer bezorgd over corporaties

Sociale huurwoningen»
Sociale huurwoningen NOS

De SP maakt zich grote zorgen over de sociale huurwoningen. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw zal vanaf 2014 geen nieuwe leningen aan de corporaties meer garanderen. Volgens het fonds hebben de corporaties niet genoeg geld meer om rente en aflossingen te betalen.

In het NOS Radio 1 Journaal noemde SP-Kamerlid Jansen de maatregel van het fonds "dodelijk". "Als corporaties geen geld meer kunnen lenen, wordt er geen woning meer gebouwd", zei hij.

Net als het fonds wijt de SP deze ontwikkeling aan het plan van het kabinet om de corporaties een heffing op te leggen die oploopt tot 2 miljard euro in 2017.

Failliet

Eerder deze week zei het Centraal Fonds Volkshuisvesting dat 41 corporaties failliet gaan als de plannen doorgaan. Jansen benadrukte dat velen tegen de voorstellen voor de heffing hebben geprotesteerd, ook al toen het vorige kabinet er voor het eerst mee kwam.

"Eenzesde van het geld van de corporaties komt in de zakken van de minister van Financiën; je hoeft geen econoom te zijn om te snappen dat ze dan op de fles gaan", zegt Jansen.

Deel deze pagina

Audio

  • SP: schrappen nieuwbouwprojecten is dodelijk Woningcorporaties gaan veel nieuwbouwprojecten schrappen. Dat komt omdat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) vanaf 2014 geen... nieuwe leningen zal garanderen. Volgens het waarborgfonds hebben de corporaties door het nieuwe regeringsbeleid geen geld meer om rente en aflossingen te betalen. U hoort Paulus Jansen, Tweede Kamerlid voor de SP.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 448 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 134 keer afgespeeld

Meer video en audio