SP zeer bezorgd over corporaties

Sociale huurwoningen»
Sociale huurwoningen NOS

De SP maakt zich grote zorgen over de sociale huurwoningen. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw zal vanaf 2014 geen nieuwe leningen aan de corporaties meer garanderen. Volgens het fonds hebben de corporaties niet genoeg geld meer om rente en aflossingen te betalen.

In het NOS Radio 1 Journaal noemde SP-Kamerlid Jansen de maatregel van het fonds "dodelijk". "Als corporaties geen geld meer kunnen lenen, wordt er geen woning meer gebouwd", zei hij.

Net als het fonds wijt de SP deze ontwikkeling aan het plan van het kabinet om de corporaties een heffing op te leggen die oploopt tot 2 miljard euro in 2017.

Failliet

Eerder deze week zei het Centraal Fonds Volkshuisvesting dat 41 corporaties failliet gaan als de plannen doorgaan. Jansen benadrukte dat velen tegen de voorstellen voor de heffing hebben geprotesteerd, ook al toen het vorige kabinet er voor het eerst mee kwam.

"Eenzesde van het geld van de corporaties komt in de zakken van de minister van Financiën; je hoeft geen econoom te zijn om te snappen dat ze dan op de fles gaan", zegt Jansen.

Deel deze pagina

Audio

  • SP: schrappen nieuwbouwprojecten is dodelijk Woningcorporaties gaan veel nieuwbouwprojecten schrappen. Dat komt omdat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) vanaf 2014 geen... nieuwe leningen zal garanderen. Volgens het waarborgfonds hebben de corporaties door het nieuwe regeringsbeleid geen geld meer om rente en aflossingen te betalen. U hoort Paulus Jansen, Tweede Kamerlid voor de SP.

Video en Audio

  • » Akte van Napoleon 4 ton waard Video Op een veiling in Frankrijk heeft de huwelijksakte van Napoleon en Joséphine ruim 400.000 euro...22 sep 2014, 595 keer afgespeeld
  • » Waarschuwen bij wakker worden tijdens operatie Video Het is de nachtmerrie van veel patiënten: wakker worden tijdens de operatie. Het gebeurt ongeveer...22 sep 2014, 19680 keer afgespeeld
  • » "Opmars IS tot staan gebracht" Video Koerdische strijders zeggen dat ze de opmars van terreurgroep IS in Syrië tot staan hebben...22 sep 2014, 10531 keer afgespeeld

Meer video en audio