Gazastrook maakt begin met herstel

Palestijnen inspecteren de omgeving bij gebombardeerde smokkeltunnels in de Gazastrook»
Palestijnen inspecteren de omgeving bij gebombardeerde smokkeltunnels in de Gazastrook AFP

In de Gazastrook is begonnen met het herstel van de schade die is aangericht bij de Israëlische bombardementen van de voorbije acht dagen. Het bestand dat gisteravond om 20.00 uur inging werd met vreugdevuur gevierd en ook vandaag is er een zogenoemd overwinningsfeest op Israël.

De wapenstilstand tussen Israël en Hamas houdt voorlopig stand. Israël zegt dat in de eerste uren enkele Palestijnse raketten neerkwamen in Israël, maar dat het leger daar niet op gereageerd heeft.

Gisteren kwamen de partijen overeen dat na een afkoelingsperiode van 24 uur, waarin de wapens moesten zwijgen, verder zou worden onderhandeld om tot een blijvend bestand te komen.

Belangrijke rol voor Morsi

De Egyptische president Morsi, die een belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van het bestand, heeft zijn deelname aan een islamitische topconferentie in Pakistan afgezegd.

Morsi blijft in Egypte om betrokken te zijn bij het vervolgoverleg.

Daarin wil Israël de verzekering dat er geen raketbeschietingen meer komen. Hamas verlangt dat de blokkade van de Gazastrook verlicht wordt en dat Israël de liquidatie van Hamasleiders beëindigt.

Deel deze pagina

Video

Staakt-het-vuren lijkt stand te houden

De rust is terug in Gaza en Israël. Voor hoe lang is de vraag, maar afgelopen nacht hield het staakt-het-vuren in ieder geval... stand. Gisteravond bereikten Israël en Hamas onverwacht snel een akkoord over een bestand.

Audio

  • Joris van de Kerkhof: leven in Gazastrook komt langzaam op gang In de Gazastrook komt het leven langzaam weer op gang nadat het staakt-het-vuren een nacht lang heeft standgehouden. Gisteravond... bereikte Hamas een bestand met Israël om in elk geval 24 uur lang de wapens neer te leggen en daarna verder te onderhandelen. Verslaggever Joris van de Kerkhof ging vanochtend de straat op, om te kijken hoe de Palestijnen hun leven weer oppakken.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 897 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 79 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 287 keer afgespeeld

Meer video en audio