Druk Gaza-contact Obama-Morsi

 »
  AFP

Bij de wapenstilstand tussen Israël en Hamas heeft intensief contact tussen president Obama en zijn Egyptische ambtgenoot Morsi een grote rol gespeeld, schrijft de New York Times.

Obama telefoneerde in Cambodja, waar hij de Asean-top bijwoont, met Morsi over het conflict in de Gazastrook. Na dat gesprek stuurde Obama minister Clinton naar het Midden-Oosten om te bemiddelen in het conflict.

Pragmatisch optreden

Volgens medewerkers was de president onder de indruk van het pragmatische optreden van Morsi. Hij beschreef hem als iemand die doet wat hij belooft en niets zegt wat hij niet kan waarmaken.

Obama en Morsi spraken elkaar driemaal in een etmaal via de telefoon. Volgens de Amerikaanse krant zijn zowel de Amerikanen als de Egyptenaren tevreden over de goede persoonlijke band tussen de twee presidenten.

Snel bestand

Morsi vertolkte het standpunt van Hamas en Obama kwam op voor Israël, maar beiden hadden vooral voor ogen dat er snel een bestand moest komen.

Binnen 24 uur na de aankomst van Clinton in het Midden-Oosten was de wapenstilstand een feit.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Humanitair bestand Israël en Hamas Video Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse...1 aug 2014, 907 keer afgespeeld
  • » Doden bij gasexplosies Taiwan Video Bij gasexplosies in Taiwan zijn zeker vijftien doden gevallen. Er zouden honderden gewonden zijn.31 jul 2014, 3382 keer afgespeeld
  • » "Het gaat om menselijke resten en kleding" Video DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 zijn overgedragen aan...31 jul 2014, 10945 keer afgespeeld

Meer video en audio