JOVD boos over spreekverbod

Mark Rutte bij een eerder VVD-congres»
Mark Rutte bij een eerder VVD-congres ANP

De JOVD is boos omdat de VVD-jongerenorganisatie op het partijcongres geen spreektijd krijgt. Aanstaande zaterdag houdt de VVD een congres, waar de kritiek van de achterban op het regeerakkoord van het tweede kabinet-Rutte wordt besproken.

VVD-leider Rutte heeft de jongeren beloofd hun zegje te mogen doen, maar het partijbestuur is ertegen. "Er wordt gezegd dat er geen tijd voor is, maar ik denk dat er angst voor kritiek achter zit. Bang voor een kritisch geluid uit eigen gelederen", zei JOVD-voorzitter Jarico Vos bij het NOS Radio 1-Journaal. "We snappen er niets van."

Macht

In een open brief in de Volkskrant schrijft Vos dat het er alle schijn van heeft dat bij de partij "de macht belangrijker is dan de principes". Hij vreest dat de partij haar liberale waarden verloochent ten koste van de macht. "Je moet je eigen ideologie niet opzijzetten", lichtte Vos toe op Radio 1.

In het regeerakkoord staan maatregelen die ingaan tegen het liberalisme, zoals de nivellering via de belasting, vinden de VVD-jongeren.

'Geen ja-knikker'

De JOVD hoopt dat de VVD-fracties in de Eerste en Tweede Kamer tegen deze plannen stemmen. "Wees dus geen ja-knikker, maar durf tegen te stemmen als het nodig is en strijd samen met ons voor een liberaler Nederland", zo staat in de open brief.

"Er moet meer dualisme komen. De Kamerleden moeten niet alleen ja-knikkers zijn", zei Vos in het radio-interview.

Het partijbestuur blijft bij de weigering voor spreektijd van de JOVD-voorzitter. "Enkele weken geleden hebben we dit afgesproken en we blijven erbij," aldus een voorlichtster van het partijbureau vanmorgen. "Het programma zit heel vol en we willen de leden de kans geven hun zegje te doen."

Deel deze pagina

Audio

  • JOVD wil spreken op partijcongres De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, wil spreektijd tijdens het partijcongres aanstaande zaterdag. Maar het partijbestuur... ligt dwars. U hoort Jarico Vos, voorzitter van de JOVD.
  • Wilma Borgman: hoofdbestuur VVD houdt spreektijd JOVD tegen Het hoofdbestuur van de VVD blijft erbij: de JOVD krijgt geen spreektijd op het congres komende zaterdag. In mei mag de JOVD op het... voorjaarscongres spreken, maar aanstaande zaterdag niet. Tot frustratie van JOVD voorzitter Jarico Vos. Politiek redacteur Wilma Borgman in Den Haag.

Video en Audio

Meer video en audio