Eiland zoek in Stille Oceaan

Het eiland in de Koraalzee blijkt niet te bestaan»
Het eiland in de Koraalzee blijkt niet te bestaan frudelle / Flickr / Creative Commons by-nc-nd

Een groep Australische onderzoekers heeft ontdekt dat het eiland Sandy Island in de Stille Oceaan niet bestaat. Het staat wel op meteorologische en andere kaarten. Op Google Maps staat Sandy Island aangegeven als een zwarte vlek.

Dat het eiland niet bestaat, werd ontdekt door Australische geologen. Tijdens een onderzoek in de Koraalzee bij de oostkust van Australië, kwam hun schip toevallig in de buurt van de plek waar Sandy Island zou moeten liggen. Het bleek niet op de zeekaarten van hun schip te staan.

De geologen besloten om ter plekke te gaan kijken. Tot hun stomme verbazing vonden zij niets anders dan een grote blauwe watermassa. Op de plaats waar het eiland zou moeten liggen, is de oceaan meer dan duizend meter diep.

Bizar

"We snappen er niets van, het is bizar", zei dr. Maria Seton, de leider van het onderzoek. "Hoe het ooit op kaarten is terechtgekomen? Geen idee. We gaan het uitzoeken."

Steven Micklethwaite van de Universiteit van West-Australië heeft wel een verklaring. Veel kaarten komen van dezelfde database, zei hij tegen de Canberra Times. Een van de instanties die de informatie aanleverde is de Amerikaanse geheime dienst CIA.

Deel deze pagina

Foto

Sandy Island is wel ingetekend op verschillende kaartenSandy Island is wel ingetekend op verschillende kaarten

Sandy Island is wel ingetekend op verschillende kaarten

NOS

Video en Audio

Meer video en audio