NOS NieuwsAangepast

Suriname klaar voor EU-ACP-top

Door correspondent Harmen Boerboom in Paramaribo

In de bloedhete zon schoffelen drie mannen het onkruid uit de wegberm. Hobbelige modderpoelen langs de wegen in het centrum van Paramaribo zijn omgetoverd tot brede trottoirs en langs de route naar de Johan Adolf Pengel International Airport is het doorgaans hoge gras waarin lege petflessen verscholen gaan, gemaaid en het afval weggehaald.

Suriname maakt zich op voor de halfjaarlijkse ACP-EU-conferentie, die vandaag in Paramaribo begint.

Parlementariërs van de negenenzeventig ACP-lidstaten (landen in Afrika, de Caribische Zee en de Stille Oceaan) vergaderen eerst samen. In tegenstelling tot hun Europese collega's spreken ze elkaar niet in een ander regulier verband dan tijdens de ACP-EU-vergaderingen. Vanaf zondag vergaderen EU en ACP samen.

Agenda

Op de agenda staan zaken als economische samenwerking, handelsverdragen en andere kwesties die tijdens de bijeenkomsten tussen Europa en de armere landen zoal ter sprake komen.

Maar het is niet zozeer de agenda die de conferentie spannender maakt dan gebruikelijk. De bijeenkomst is minstens zo spannend omdat de relatie tussen de EU en Suriname wel eens beter is geweest.

Toen het Surinaamse parlement, De Nationale Assemblee, in april van dit jaar de omstreden Amnestiewet goedkeurde die president Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden en de medeverdachten vrijgeleide geeft, werd Suriname door de EU op het matje geroepen.

Europa begon, na een stevige lobby die werd gedirigeerd vanuit Den Haag, met een zogenaamde Artikel 8-dialoog: een indringend gesprek over de voortgang in de samenwerking.

Onafhankelijkheidsdag

Het onderwerp zal permanent als een schim in de gangen van het vergadergebouw aanwezig zijn en hier en daar in bilateraaltjes opduiken. President Bouterse, die tijdens het ACP-deel van de vergadering als 'Keynote Speaker' optreedt, is zondag, de dag waarop het Europees parlement de conferentie vergezelt, inmiddels ver buiten Paramaribo feest aan het vieren.

Het is zondag namelijk ook Onafhankelijkheidsdag in Suriname en het feest valt dit jaar toevallig toe aan de tweede stad van het land: Nieuw Nickerie.

Maar bij Desi Bouterse is nooit iets toeval. Zijn afwezigheid in Paramaribo wordt door sommigen gezien als conflictmijdend gedrag jegens Europa. Maar die houding past in deze situatie niet bij de president. Het ligt meer voor de hand dat Bouterse met zijn afwezigheid een signaal van onverschilligheid wil geven.

Na zijn speech die hij zondagavond ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsviering houdt, zal duidelijk zijn wat de reden was om het 'Srefidensifeest' op 25 november in het rijstdistrict Nickerie te vieren, en niet in de mooi aangeharkte hoofdstad, samen met de ruim 600 hoge buitenlandse gasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl