NOS NieuwsAangepast

3,2 miljoen voor UNHCR in Congo

Nederland geeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR 3,2 miljoen euro voor de opvang van vluchtelingen uit het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dat heeft minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bekendgemaakt.

De afgelopen dagen zijn tienduizenden mensen daar voor het geweld gevlucht. Voordat de huidige crisis uitbrak telde het gebied al 700.000 ontheemden volgens het ministerie. "Destabilisatie van Congo ligt op de loer met mogelijk nog meer geweld en doden tot gevolg'", aldus minister Lilianne Ploumen.

Veroordeling

De rebellenbeweging M23 veroverde gisteren de stad Goma in Oost-Congo. Nederland sluit zich aan bij de veroordeling door de VN-Veiligheidsraad en de eis dat de opstandelingen zich terugtrekken uit de stad. In een vandaag gepubliceerd VN-rapport staat dat de rebellen zich schuldig maken aan het rekruteren van kindsoldaten, willekeurige executies en verkrachting.

In het rapport wordt buurland Rwanda aangewezen als drijvende kracht achter de opmars van de opstandelingen. Het Rwandese leger verleent militaire steun aan de strijd van de rebellen door ze onder meer te voorzien van betere wapens. De operationele leiding van M23 is volgens het VN-rapport in handen van de Rwandese minster van Defensie James Kabarebe.

Desertie

Ook zou het buurland desertie door soldaten uit het Congolese leger aanmoedigen. Ook zou Rwanda rekruteren voor M23. De groep bestaat inmiddels uit duizenden strijders, vooral muitende Congolese militairen. Rwanda voorziet de rebellen daarnaast van informatie en politiek advies. Rwanda spreekt de beschuldigingen tegen.

Ook Uganda steunt M23 volgens het VN-rapport. Hoge Oegandese functionarissen hebben militairen naar Congo gestuurd, wapens geleverd, en op andere manieren de rebellen gesteund. Uganda dreigde eerder om zijn militairen uit de VN-vredesmacht in het gebied terug te trekken als het zou worden genoemd in het rapport.

Vredesmacht

De VN-vredesmacht probeerde afgelopen weekend om de opmars van de rebellen te vertragen. Maar M23 kon gisteren zonder verzet Goma innemen. De 1500 VN-militairen grepen niet in. Volgens VN-functionarissen om escalatie te voorkomen. De Congolese militairen hadden zich al uit Goma teruggetrokken.

De Congolese president Kabila heeft de afgelopen twee dagen in Uganda overleg gevoerd met zijn collega's uit Rwanda en Uganda, Kabila heeft zijn standpunt over M23 verzacht en gezegd dat hij naar de grieven van de rebellen wil kijken. Hij weigert vooralsnog om direct met de opstandelingen te praten.

Fossielrijk

Volgens Kinshasa zit Rwanda achter de opstand om de fossielrijke gebieden in het oosten van Congo in handen te krijgen. Het gebied is rijk aan diamanten, goud en coltan dat wordt gebruikt in onder meer mobiele telefoons. Wat op de achtergrond ook meespeelt is het conflict tussen Hutu's en Tutsi's, twee bevolkingsgroepen die zowel in Rwanda als in Congo wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl