NOS VoetbalAangepast

CL-blog: Ajax onderuit tegen Dortmund

Ajax heeft in eigen huis met 4-1 verloren van een uiterst effectief Borussia Dortmund.

20:00 uur: Vermeer weer op doel

De opstellingen zijn bekend. Kenneth Vermeer keert terug in de basis.

Opstelling Ajax: Kenneth Vermeer, Ricardo van Rhijn, Toby Alderweireld, Niklas Moisander, Daley Blind, Eyong Enoh, Christian Poulsen, Christian Eriksen, Jody Lukoki, Siem de Jong, Derk Boerrigter

20:04 uur: Borussia in vorm

Borussia kende een moeilijke start van het seizoen, maar komt de laatste weken steeds beter op stoom. Ajax treft dus een ploeg in vorm.

20:10 uur: Heitinga kijkt mee

Oud-Ajacied John Heitinga zit er al klaar voor.

I am looking forward to the #Ajax game against #Dortmund. Believe is the keyword #wijzijnajaxwijzijndebeste— John Heitinga (@Johnheitinga) november 21, 2012

20:12 uur: Dortmund op volle sterkte

Dortmund kende in de aanloop naar het duel met Ajax weinig personele problemen. De opstelling is dan ook de sterkst mogelijke.

Roman Weidenfeller, Lukasz Piszczek, Neven Subotic, Mats Hummels, Marcel Schmelzer, Mario Götze, Sven Bender, Marco Reus, Ilkay Gündogan, Kevin Großkreutz, Robert Lewandowski

20:15 uur: Alleen Kehl ontbreekt

Bij Borussia Dortmund ontbreekt toch Sebastian Kehl. Trainer Jürgen Klopp dacht dinsdag nog dat zijn aanvoerder voldoende hersteld zou zijn van een knieblessure om te kunnen beginnen.

20:17 uur: Lukoki op rechts, Boerrigter op links

Jody Lukoki krijgt tegen Dortmund een kans als rechtsbuiten, zodat Derk Boerrigter weer op zijn vertrouwde positie op de linkerflank kan spelen. De fysiek sterke Eyong Enoh heeft op het middenveld de voorkeur gekregen boven Lasse Schöne, die net als Viktor Fischer en Tobias Sana op de bank begint.

20:46 uur: De Boer kiest voor diepgang

Met Jody Lukoki kiest Ajax-trainer Frank de Boer voor diepgang in het spel van zijn ploeg. "Als je met Christian Eriksen in de spits speelt, moet je wel diepgang hebben", lichtte hij vlak voor de aftrap zijn keuze toe. "Dat hebben we nu met Lukoki en Boerrigter." Op het middenveld zijn Christian Poulsen en Eyong Enoh de controleurs. "Dortmund heeft twee heel creatieve mensen die het spel proberen te maken, Ilkay Gündogan en Mario Götze. Daar heb ik twee spelers op gezet, die hen zo min mogelijk in het spel moeten laten komen."

"De jongens zijn gretig, maar ook gespannen natuurlijk. Het gaat er om hoe ze met die spanning omgaan en of ze dat kunnen omzetten in nog betere kwaliteit. Ik denk van wel."

20:47 uur: Ajax-Dortmund is begonnen

Om kwart voor negen precies heeft Ajax afgetrapt.

20:52 uur: 0-1 Marco Reus

Na te makkelijk balverlies van Ajax is Dortmund binnen de kortste keren bij het Amsterdamse doel, waar Marco Reus door de benen van doelman Kenneth Vermeer voor de openingstreffer zorgt: 0-1 na acht minuten.

20:55 uur: Ook Real Madrid scoort

Real Madrid is in dezelfde groep als Ajax op voorsprong gekomen bij Manchester City. Karim Benzema was in de tiende minuut de doelpuntenmaker: 0-1.

21:03 uur: Geel Enoh

Ajacied Eyong Enoh heeft al na achttien minuten geel te pakken.

21:13 uur: Record voor Real

Real, dat in Manchester tegen City op een 1-0 voorsprong staat, heeft nu in vijftien opeenvolgende uitwedstrijden in de Champions League het doel gevonden en dat is een nieuw record. Bayern München en Barcelona kwamen in het verleden tot een reeks van veertien duels.

21:20 uur: 0-2 Mario Götze

Mario Götze omspeelt Ajax-back Ricardo van Rhijn een passeert Kenneth Vermeer met een hard schot in de korte hoek: 0-2 in de 36ste minuut.

De 20-jarige Duitser, een van de grootste talenten van zijn land, heeft nu een assist en een doelpunt op zijn naam staan.

21:25 uur: 0-3 Robert Lewandowski

Robert Lewandowski scoort in de rebound nadat Kenneth Vermeer een van richting veranderd schot van Mario Götze nog knap heeft weten te keren: 0-3 na 41 minuten.

21:31 uur: Rust bij Ajax - Borussia Dortmund 0-3

De spelers zoeken de kleedkamers op; die van Dortmund aanzienlijk opgewekter dan die van de thuisploeg...

21:33 uur: Negatieve mijlpaal

Het moet wel heel gek lopen in de tweede helft wil Ajax niet tegen een nederlaag aanlopen tegen Borussia Dortmund, dat daarmee een primeur te pakken heeft.

Want nooit eerder wist een Duitse club te winnen in Amsterdam. Sterker, Ajax was gewend om als winnaar van het veld te stappen. De enige uitzondering in een reeks van zestien wedstrijden was het 2-2 gelijkspel tegen Bayern München in het Champions League-duel op 8 december 2004.

21:45 uur: Aftrap tweede helft Ajax - Dortmund

De Deen Lasse Schöne is bij Ajax in de ploeg gekomen voor zijn landgenoot Christian Poulsen.

21:51 uur: Nog een negatieve mijlpaal

Het is voor het eerst dat Ajax in de Champions League - uit en thuis - in de eerste helft drie doelpunten heeft moeten incasseren.

21:58 uur: Geel Götze voor een Schwalbe

Mario Götze denkt de scheidsrechter om de tuin te kunnen leiden met een duikeling in het strafschopgebied, maar tevergeefs: hij krijgt geel voor een Schwalbe.

De acteur in kwestie was het kennelijk even ontschoten dat hij te maken heeft met de Portugees Pedro Proença, die eerder dit jaar de Champions League-finale én de EK-finale in goede banen leidde.

22:04 uur: Hoesen vervangt Enoh

Bij Ajax is Danny Hoesen in de 63ste minuut in de ploeg gekomen voor Eyong Enoh.

22:08 uur: 0-4 Robert Lewandowski

Mario Götze speelt Robert Lewandowski aan die uit een toch niet zo makkelijke hoek in de 67ste minuut de 0-4 binnenschuift.

22:14 uur: Fischer voor Boerrigter

De pas 18-jarige Ajacied Viktor Fischer komt in de 73ste minuut in het veld voor Derk Boerrigter.

22:16 uur: City komt op 1-1

Manchester City is thuis tegen Real Madrid op 1-1 gekomen. Sergio Agüero benutte de strafschop die was toegekend na een overtreding van Álvaro Arbeloa; het komt de Spanjaard op een tweede gele en dus rode kaart te staan.

22:27 uur: Eretreffer Ajax 1-4

Danny Hoesen redt de spreekwoordelijke eer voor Ajax door in de 86ste minuut 1-4 te scoren. De invaller ziet de bal via de voet van een verdediger achter doelman Roman Weidenfeller vallen.

Afgelopen zaterdag maakte Hoeen tegen VVV-Venlo zijn eerste competitietreffer voor de club die hem afgelopen zomer aantrok.

22:34 uur: Ajax verliest met 1-4

De wedstrijd is afgelopen. Borussia Dortmund heeft Ajax een lesje geleerd en als eerste Duitse ploeg in Amsterdam een Europacupzege geboekt: 1-4.

22:38 uur: City - Real 1-1

Het is ook afgelopen bij Manchester City - Real Madrid. Eindstand: 1-1.

22:39 uur: Stand Groep D

De stand in Groep D na de wedstrijden van vanavond:

1. Borussia Dortmund 5 - 112. Real Madrid 5 - 83. Ajax 5 - 44. Manchester City 5 - 3

Dortmund en Real hebben zich geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. Voor Ajax of Manchester ligt nog een vervolg in de Europa League in het verschiet.Programma laatste speelronde, 4 december:Real Madrid - AjaxBorussia Dortmund - Manchester City

22:45 uur: Einde blog

Tot zover dit CL-liveblog. Graag tot 4 december bij Real Madrid-Ajax!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl