Kabinet positief over Turks verzoek

Minister Hennis-Plasschaert»
Minister Hennis-Plasschaert ANP

Het kabinet staat positief tegenover de vraag van Turkije om Patriots in te zetten tegen aanvallen uit Syrië. Turkije heeft daarvoor een officieel verzoek ingediend bij zijn NAVO-bondgenoten. De Patriots zijn bedoeld om de Turken te beschermen tegen aanvallen vanuit Syrië.

Er zijn maar drie landen die over Patriots beschikken: de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. Minister Hennis-Plasschaert zal de komende dagen een militaire missie naar Turkije sturen om te kijken hoe de Nederlanders daar zouden kunnen opereren en hoe ze het beste kunnen samenwerken met de Amerikanen en Duitsers.

Geen besluit

Hennis benadrukt dat er nog geen besluit is genomen over Nederlandse deelname. ''Maar als aan de Nederlandse voorwaarden wordt voldaan, zou een Nederlands ja kunnen volgen", zegt de minister.

Hennis onderstreept verder dat het een puur defensieve operatie wordt. Nederland zal in geen geval meedoen aan offensieve acties of aan het handhaven van een gebied waarin niet mag worden gevlogen.

Deel deze pagina

Video

  • video Hennis: waarschijnlijk Patriots naar Turkije Het kabinet staat positief tegenover de vraag van Turkije om Patriots in te zetten tegen aanvallen uit... Syrië. Turkije heeft daarvoor een officieel verzoek ingediend bij zijn NAVO-bondgenoten. De Patriots zijn bedoeld om de Turken te beschermen tegen aanvallen vanuit Syrië. Minister Hennis-Plasschaert zal de komende dagen een militaire missie naar Turkije sturen om te kijken hoe de Nederlanders daar zouden kunnen opereren en hoe ze het beste kunnen samenwerken met de Amerikanen en Duitsers.
  • video Het gevaarlijke leven in een Turks grensdorp Correspondent Bram Vermeulen ging naar een Turks grensdorp waar de oorlog in Syrië angstaanjagend dichtbij... komt.
  • video Rasmussen: geen toename spanningen Turkije - Syrië Een aanval op NAVO-land Turkije zou worden beschouwd als een aanval op de hele NAVO. Maar NAVO-topman... Rasmussen verwacht niet dat de spanningen verder zullen oplopen.

Audio

  • Geen officieel ja op verzoek Turkije Nederland zegt officieel nog geen 'ja' tegen het verzoek om Patriots naar Turkije te sturen. Als bescherming tegen geschut uit... Syrië. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zegt wel dat Nederland er zeer positief tegenover staat. Het kabinet wil de knoop snel doorhakken en dan is het binnen een paar weken geregeld, zegt de minister in gesprek met verslaggever Wilco Boom .

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 5582 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 980 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2855 keer afgespeeld

Meer video en audio