Bestand Gaza om 20 uur ingegaan

 »
  EPA

Het akkoord dat Israël en Hamas hebben gesloten over een staakt-het-vuren is om acht uur vanavond Nederlandse tijd ingegaan. De partijen kwamen eerder vanavond tot een akkoord, maakte bemiddelaar Egypte bekend.

De Israëlische premier Netanyahu wil het bestand een kans geven, zo liet hij weten aan de Amerikaanse president Obama. Het akkoord kwam tot stand na intensieve bemiddeling van Obama, zijn minister van Buitenlandse Zaken Clinton en VN-chef Ban Ki-moon.

Facebook

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Amr maakte het bestand bekend op een persconferentie in Caïro. Clinton was daarbij, en prees "de verantwoordelijkheid en het leiderschap" van Egypte.

De details van het staakt-het-vuren zijn nog niet bekend. Volgens persbureau AP, dat de tekst in handen heeft, zijn de partijen overeen gekomen het geweld onmiddellijk te stoppen. Israel zou stoppen met de liquidaties van belangrijke leden van Hamas. Hamas zou hebben beloofd om raketbeschietingen vanuit Gaza tegen te houden.

De blokkade van Gaza door Israël wordt versoepeld, meldt het persbureau, maar hoe dat gaat gebeuren staat niet duidelijk in het akkoord. Een van de leiders van Hamas, Moussa Abu Marzouk, schrijft op Facebook dat de besprekingen daarover 24 uur na ingang van het bestand beginnen.

Onschadelijk

Het Witte Huis laat weten blij te zijn met het akkoord. De Verenigde Staten grijpen het staakt-het-vuren aan om Israël te helpen met de veiligheidsproblemen in de regio. De landen willen vooral de smokkel van wapens en explosieven naar de Gazastrook tegengaan.

Obama bekijkt bovendien of hij meer geld kan vrijmaken voor het raketafweersysteem 'Iron Dome', dat raketten die vanuit de Gazastrook op Israël worden gelanceerd onschadelijk moet maken.

Deel deze pagina

Video

Correspondent Ankie Rechess in Israël over de situatie na de wapenstilstand die rond 20.00 uur Nederlandse... tijd inging.

 • 'Na wapenstilstand nog beschietingen geweest'

  Correspondent Ankie Rechess in Israël over de situatie na de wapenstilstand die rond 20.00 uur Nederlandse... tijd inging.

 • Toch een wapenstilstand tussen Hamas en Israël

  Een dag later dan de bedoeling was, is er nu toch een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Dat is gelukt... na intensieve bemiddeling van de Amerikaanse minister Clinton, VN-chef Ban-ki-Moon en de Egyptische president Morsi. De wapenstilstand is om acht uur onze tijd ingegaan.

 • Sander van Hoorn: wapenstilstand komt door Amerika

  Een dag later dan verwacht is er toch een wapenstilstand gesloten tussen Hamas en Israël. Correspondent... Sander van Hoorn.

 • Beschietingen bij het hotel van verslaggever Jan Eikelboom

  Verslaggever Jan Eikelboom van Nieuwsuur was vanmiddag van dichtbij getuige van een beschieting door het... Israëlische leger in de Gazastrook. Hij is daar om verslag te doen van het conflict tussen Israël en Hamas.

 • Nog altijd volop bombardementen op Gaza

  Het is onduidelijk of er een wapenstilstand komt tussen Hamas en Israël. Intussen gingen de bombardementen... op Gaza de hele dag door.

 • 'Hamas niet verantwoordelijk voor aanslag op bus'

  Bij een bomaanslag op een bus in de Israëlische stad Tel Aviv zijn zeker 20 gewonden gevallen. Drie van hen... zijn er slecht aan toe. Waarschijnlijk is de aanslag een wraakactie voor de Israëlische bombardementen in Gaza. Verslaggever Lex Runderkamp vanuit Tel Aviv.

Audio

 • Komt er alsnog een akkoord? Een akkoord, over een wapenstilstand tussen Israël en Egypte. Dat hoorden we een etmaal geleden ook. Het kwam er toen niet van.... Verslaggever Lex Runderkamp in Israël.

Video en Audio

Meer video en audio