Veel gevangenissen gaan dicht

 »
  ANP XTRA

Het ministerie van Justitie is van plan om ruim eenderde van alle gevangenissen in Nederland te sluiten. Zo'n zevenhonderd banen zullen daardoor verdwijnen, blijkt uit vertrouwelijke stukken van het ministerie die in handen zijn van het tv-programma Nieuwsuur. De maatregelen zouden een besparing van honderd miljoen euro moeten opleveren.

Om toch alle gevangenen te kunnen huisvesten vervangt Justitie volgens de plannen veel eenpersoonscellen door meerpersoonscellen. Bovendien krijgen ruim 800 mensen een enkelband in plaats van een gevangenisstraf.

Meerpersoonscellen

Staatssecretaris Teeven wil niet in detail ingaan op het uitgelekte rapport, maar zegt wel dat bij zo'n grote bezuiniging "alle opties openstaan". Hij erkent dat de maatregelen "grote gevolgen hebben voor personeel en locaties", maar benadrukt dat er nog geen definitief besluit is genomen. Het ministerie verwacht komend voorjaar met een uitgewerkt plan te komen.

Voorzitter van de Ondernemingsraad Koops waarschuwt in Nieuwsuur voor "grote drama's". Hij wijst met name op de risico's die meerpersoonscellen met zich meebrengen. Gevangenissen zijn daar niet klaar voor, zegt Koops, en daardoor komt de veiligheid in het geding.

Signaleren

Ook de Vereniging van Strafrechtadvocaten is bang voor escalaties. "Als er minder personeel is dat spanningen kan signaleren en daarop kan ageren, loop je het risico dat er vechtpartijen ontstaan", zegt voorzitter Nooitgedagt.

In Zeeland, Groningen en Drenthe blijft volgens de plannen geen gevangenis meer over. De inrichtingen die openblijven staan met name in de Randstad, Overijssel en Noord-Brabant.

Nieuwsuur is vanavond te zien om 22.00 uur op Nederland 2.

Deel deze pagina

Video

Justitie wil veel gevangenissen sluiten

Justitie wil 11 van de 29 gevangeniscomplexen in Nederland sluiten om 100 miljoen euro te bezuinigen. Daardoor zullen zo'n 700... banen verdwijnen. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken van het ministerie van Veiligheid en Justitie, die in handen zijn van Nieuwsuur.

Video en Audio

  • » Heidebrand Hoge Veluwe flink uitgebreid Video De heidebrand in Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft zich flink uitgebreid. Sinds vanochtend is al...20 apr 2014, 9895 keer afgespeeld
  • » Oud-omroepman Frits Thors (104) overleden Video De laatste keer dat hij als Journaalpresentator op televisie was, is al even geleden, maar veel...20 apr 2014, 12541 keer afgespeeld
  • » Prinselijk paar bezoek zoo Video Nadat hun zoon George door de nanny was meegenomen, vervolgden William en Kate hun rondleiding door...20 apr 2014, 5637 keer afgespeeld

Meer video en audio