Langstudeerboete kost miljoenen

 »
  ANP

De langstudeerboete heeft de overheid ruim 12,3 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Onderwijs die NOS op 3 heeft opgevraagd via een verzoek op de Wet openbaarheid van bestuur.

De kabinetsonderhandelaars Rutte (VVD) en Samsom (PvdA) besloten in oktober, een maand na de invoering van de langstudeerboete per 1 september, om de maatregel per direct af te schaffen. De kosten van de voorbereidingen en de invoering liepen toen al in de miljoenen, onder meer bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

De dienst beheert het register met studenten en moest uitzoeken wie een langstudeerder was. Ook moest DUO de bezwaarprocedures van studenten afhandelen en de voorlichting over de langstudeerboete verzorgen.

Tegemoetkoming

Uit interne documenten van het ministerie blijkt dat DUO-medewerkers volgend jaar, als de zaak is afgewikkeld, naar verwachting ruim 23.000 manuren hebben besteed aan de langstudeerboete. Een uur komt volgens het ministerie overeen met 100 euro. De totale kosten komen dus uit op ruim 2,3 miljoen euro.

Ook heeft het Rijk hogescholen en universiteiten 10 miljoen euro gegeven als tegemoetkoming voor onder meer het aanpassen van hun administratiesystemen. De onderwijsinstellingen innen het collegeld en dus ook de langstudeerboete.

De 'langstudeerdersmaatregel', zoals die officieel heet, was een plan van het kabinet-Rutte I. Studenten die langer dan een jaar extra over hun opleiding doen, moesten 3000 euro meer collegegeld betalen. Studenten die de boete of een deel daarvan al hebben betaald, krijgen dat geld voor 1 december terug.

Deel deze pagina

Audio

  • Langstudeerboete kost 12,3 miljoen Twaalf miljoen euro. Zoveel heeft de langstudeerboete de overheid gekost. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Onderwijs... die NOS op 3 heeft opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Een maand na de invoering van de langstudeerboete hebben de VVD en de PvdA besloten om die weer af te schaffen

Video en Audio

  • » "Veel politie op de been in Jeruzalem" Video De Israëlische politie heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag gisteravond op...30 okt 2014, 9 keer afgespeeld
  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 486 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 1634 keer afgespeeld

Meer video en audio