Turkije vraagt NAVO om Patriots

Een Patriot raketinstallatie»
Een Patriot raketinstallatie ANP

Turkije heeft zijn NAVO-bondgenoten formeel gevraagd om Patriots in te zetten tegen aanvallen uit Syrië. Het Turkse verzoek is bevestigd door NAVO-topman Rasmussen. De afgelopen dagen is er over de inzet van de Patriots al intensief overlegd, maar een formeel verzoek lag er nog niet.

Het verzoek kan gevolgen hebben voor het Nederlandse leger. Nederland is één van de weinige NAVO-bondgenoten die over Patriot-luchtafweerraketten beschikken.

Zware mortieren

Vorige maand werd de Turkse grensstad Akçakale vanuit Syrië beschoten met zware mortieren. Daarbij zijn zeker vijf inwoners van de stad om het leven gekomen. De VN-Veiligheidsraad heeft die Syrische aanval scherp veroordeeld.

De Patriots kunnen overigens niets uitrichten tegen mortierbeschietingen. Het luchtafweersysteem is bedoeld om vijandelijke raketten in de lucht te vernietigen.

Kabinet

Het kabinet bekijkt nu of het inderdaad Patriots zal leveren om de Turkse bevolking en het Turkse grondgebied te beschermen.

De ministers Timmermans en Hennis-Plasschaert schrijven aan de Tweede Kamer dat het kabinet "de wenselijkheid en de mogelijkheid van een bijdrage" onderzoekt. Ze willen de Kamer op korte termijn informeren over het besluit.

Deel deze pagina

Video

  • video Nederlandse verkenningsmissie naar Turkije Het kabinet stuurt een verkenningmissie naar Turkije, om te kijken of er Nederlandse Patriot-raketten naar... dat land kunnen gaan. Een besluit is er nog niet, maar Nederland staat wel positief tegenover het verzoek. Turkije heeft gevraagd om Patriots om zich daarmee te kunnen beschermen tegen aanvallen vanuit Syrië.
  • video Rasmussen: geen toename spanningen Turkije - Syrië Een aanval op NAVO-land Turkije zou worden beschouwd als een aanval op de hele NAVO. Maar NAVO-topman... Rasmussen verwacht niet dat de spanningen verder zullen oplopen.

Audio

  • Turkije vraagt NAVO om Patriots Turkije heeft zijn NAVO-bondgenoten verzocht om Patriots in te zetten als bescherming tegen aanvallen uit Syrië. NAVO-topman... Anders Fogh Rasmussen bevestigde dat vanmiddag. Verslaggever Wilco Boom in Den Haag.
  • Geen officieel ja op verzoek Turkije Nederland zegt officieel nog geen 'ja' tegen het verzoek om Patriots naar Turkije te sturen. Als bescherming tegen geschut uit... Syrië. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zegt wel dat Nederland er zeer positief tegenover staat. Het kabinet wil de knoop snel doorhakken en dan is het binnen een paar weken geregeld, zegt de minister in gesprek met verslaggever Wilco Boom .

Video en Audio

Meer video en audio