Afrika in actie tegen Congo-rebellen

VN-militairen in de buurt van Goma»
VN-militairen in de buurt van Goma AFP

Negen Afrikaanse landen uit het gebied van de Grote Meren willen dat een internationale troepenmacht een eind maakt aan de opmars van de rebellen in Congo. De landen denken aan een VN-troepenmacht of een leger van de Afrikaanse vredesmacht. Ze hebben andere Afrikaanse landen gevraagd troepen beschikbaar te stellen.

De groep, waaronder Burundi, Rwanda, Oeganda en Congo zelf, doet de oproep op het moment dat de Congolese rebellen van de beweging M23 aan een opmars bezig zijn. De ministers van Buitenlandse Zaken kwamen bijeen in de Oegandese hoofdstad Kampala. Ook de presidenten van Congo en Rwanda, Kabila en Kagame, ontmoetten elkaar daar in een poging het conflict in Oost-Congo via diplomatie op te lossen.

Op de vlucht

De opstandelingen hebben vandaag laten weten Bukavu en Kinshasa te willen veroveren. Gisteren namen zij de Oost-Congolese stad Goma in. De VN-vredesmacht in Goma deed niets, uit angst dat er zware gevechten zouden uitbreken in de stad.

Inmiddels zijn er tienduizenden mensen in Congo op de vlucht geslagen voor het rebellenleger.

Deel deze pagina

Video

Rebellen Congo hebben grote plannen

De rebellen in Congo, die gisteren de stad Goma veroverden, hebben ambitieuze plannen. Ze zeggen dat ze nu heel Congo willen... veroveren. Het Afrikaanse land is zo groot als tweederde van West-Europa. Na Goma, willen de rebellen eerst Bukavu innemen. Daarna willen ze oprukken naar de hoofdstad Kinshasa, bijna 2.000 kilometer verderop. Correspondent Kees Broere was vandaag bij de rebellen, die in een stadion hun plannen aankondigden.

Audio

  • 'Mensen durven weer naar buiten' De Congolese M23 rebellen willen na de verovering van Goma in Oost-Congo gisteren, nu zo snel mogelijk de stad Bukavu innemen.... Daarna willen ze zelfs de hoofdstad Kinshasa veroveren. Correspondent Kees Broere is in Goma.
  • Rebellen Congo kijken verder dan Goma De oorlog in Oost-Congo lijkt zich in snel tempo te verspreiden naar de rest van het land. Nu de rebellen de stad Goma grotendeels... beheersen, hebben ze hun zinnen gezet op Bukavu, 180 kilometer ten zuiden van Goma.Correspondent Kees Broere vertelt hoe het nu, na de inname door de rebellen, in Goma is.

Video en Audio

Meer video en audio