Kabinet Israël ruziet over bestand

de Israëlische premier Netanyahu»
de Israëlische premier Netanyahu EPA

Hamas had het al aangekondigd en ook vanuit Israël klonken gisterenavond positieve geluiden. Er zou een staakt-het-vuren op handen zijn tussen Israël en Hamas. Maar toch ging het bombarderen vannacht door. Waar ging het fout?

Volgens de Israëlische krant Ha'aretz zit de Israëlische regering niet op één lijn. Er ligt een plan van Egypte. Daarin zou staan dat grensposten naar Gaza weer open gaan, zodat de bewoners niet langer opgesloten zitten op een klein stuk land. In ruil zou Hamas ervoor zorgen dat er geen raketten meer vanuit de Gazastrook op Israël worden afgeschoten. Ook niet door andere militante organisaties in de Gazastrook.

De Israëlische minister van Defensie Barak wilde akkoord gaan met het plan. Hij is de meest gematigde kracht binnen de Israëlische regering. Maar premier Netanyahu van de rechtse partij Likud en de nationalistische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman zijn veel minder gematigd. Zij vinden dat Israël te veel moet toegeven en gaan niet akkoord met het plan.

Clinton

En dus is er nog geen bestand en vallen er vandaag weer bommen op Gaza. Al wordt er wel verder gepraat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton gaat vandaag naar Egypte, om te praten met president Morsi. Gisteren liet zij in Jeruzalem nog duidelijk weten dat ze achter Israël staat. "De Amerikaanse steun voor Israël is rotsvast. Juist daarom moeten we de situatie in Gaza onder controle krijgen."

De hoop is dat Clinton en Morsi samen het staakt-het-vuren-plan van Egypte zo aanpassen dat Netanyahu en Lieberman ermee akkoord kunnen gaan. Dat zou dan in de loop van vandaag moeten gebeuren.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Executie veroorzaakt schokgolf bij Hamas" Video Drie leiders van Hamas werden deze week gedood. Correspondent Ankie Rechess sprak met Danny Yatom,...22 aug 2014, 108 keer afgespeeld
  • » Ministers staan stil bij Foley Video Het kabinet zegt er alles aan te willen doen om de Nederlandse samenleving te beschermen tegen...22 aug 2014, 99 keer afgespeeld
  • » Rente historisch laag Video De rente staat historisch laag en banken en klanten die geld lenen bij de bank lenen profiteren...22 aug 2014, 172 keer afgespeeld

Meer video en audio