Kabinet Israël ruziet over bestand

de Israëlische premier Netanyahu»
de Israëlische premier Netanyahu EPA

Hamas had het al aangekondigd en ook vanuit Israël klonken gisterenavond positieve geluiden. Er zou een staakt-het-vuren op handen zijn tussen Israël en Hamas. Maar toch ging het bombarderen vannacht door. Waar ging het fout?

Volgens de Israëlische krant Ha'aretz zit de Israëlische regering niet op één lijn. Er ligt een plan van Egypte. Daarin zou staan dat grensposten naar Gaza weer open gaan, zodat de bewoners niet langer opgesloten zitten op een klein stuk land. In ruil zou Hamas ervoor zorgen dat er geen raketten meer vanuit de Gazastrook op Israël worden afgeschoten. Ook niet door andere militante organisaties in de Gazastrook.

De Israëlische minister van Defensie Barak wilde akkoord gaan met het plan. Hij is de meest gematigde kracht binnen de Israëlische regering. Maar premier Netanyahu van de rechtse partij Likud en de nationalistische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman zijn veel minder gematigd. Zij vinden dat Israël te veel moet toegeven en gaan niet akkoord met het plan.

Clinton

En dus is er nog geen bestand en vallen er vandaag weer bommen op Gaza. Al wordt er wel verder gepraat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton gaat vandaag naar Egypte, om te praten met president Morsi. Gisteren liet zij in Jeruzalem nog duidelijk weten dat ze achter Israël staat. "De Amerikaanse steun voor Israël is rotsvast. Juist daarom moeten we de situatie in Gaza onder controle krijgen."

De hoop is dat Clinton en Morsi samen het staakt-het-vuren-plan van Egypte zo aanpassen dat Netanyahu en Lieberman ermee akkoord kunnen gaan. Dat zou dan in de loop van vandaag moeten gebeuren.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio