'Klimaatsubsidies werken niet'

Windmolens langs de A6 nabij Urk»
Windmolens langs de A6 nabij Urk ANP

Subsidies en convenanten op het gebied van klimaatbeleid werken niet. De overheid gebruikt deze methoden vaak om milieuvriendelijk gedrag te stimuleren, maar uit onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer blijkt dat convenanten te vrijblijvend zijn.

Verder steunen subsidies vaak degenen die toch al van plan waren bepaalde investeringen te doen, zeggen de onderzoekers van het Instituut voor Milieuvraagstukken en CE Delft.

Verplichting

De onderzoekers stellen dat verplichtingen, zoals heffingen op energieverbruik, veel effectiever zijn. Steeds meer bedrijven vragen daar ook om. Zo wil de energiesector graag dat er een verplichting komt voor energiebedrijven om een deel duurzame energie te leveren.

In Nederland wordt elk jaar 1 miljard euro uitgegeven aan klimaat - en energiebeleid. Uit het onderzoek blijkt dat niet bekend is welke effecten afzonderlijke maatregelen hebben op het klimaat.

Minder uitstoot

De resultaten van het totale beleid zijn wel duidelijk; sinds 1999 leidt het tot 2 megaton minder uitstoot van verontreinigende stoffen per jaar op een totale emissie van zo'n 200 megaton per jaar.

Een groot deel van de uitgaven aan klimaatbeleid gaat naar het stimuleren van duurzame energie zoals wind - en zonne-energie en biomassa in kolencentrales.

Deel deze pagina

Video

Onderzoek: klimaatsubsidies zijn zinloos

Subsidies en verdragen op het gebied van klimaat en energie hebben geen enkele zin. Dat staat in een onderzoek over het... klimaatbeleid van de afgelopen zeven jaar. Het rapport is gemaakt in opdracht van de Tweede Kamer.

Audio

  • Klimaatrapport: uitstoot Nederland daalt Subsidies en convenanten op het gebied van klimaat en energie hebben geen enkele zin. Dat staat in een onderzoek over het beleid... van de afgelopen zeven jaar. Het rapport is gemaakt in opdracht van de Tweede Kamer.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 325 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 79 keer afgespeeld

Meer video en audio