Hoorn strenger voor vechtsportgala

Bij de schietpartij bij een kickboksgala in Zijtaart vorige week kwam een man om het leven. Twee mensen raakten gewond.»
Bij de schietpartij bij een kickboksgala in Zijtaart vorige week kwam een man om het leven. Twee mensen raakten gewond. ANP

De gemeente Hoorn gaat eisen stellen aan vechtsportgala's voor amateurs. Er komen onder meer strengere regels voor de verkoop van alcohol. Ook komt er een leeftijdsadvies vergelijkbaar met de Kijkwijzer, in een poging jonge toeschouwers te weren. De veiligheidsregio Noord-Holland Noord gaat ervan uit dat twintig andere gemeenten de regels ook overnemen.

Vorig jaar mei was bij een vechtsportgala in Hoorn een schietpartij. Daarbij raakten tien mensen gewond. De burgemeester van Hoorn besloot daarna om vechtsportgala's twee jaar te weren en in de tussentijd met maatregelen te komen.

Erkende bond

Hoorn wil in de toekomst vooraf weten wie er aan de vip-tafels wordt geplaatst en wat er voor die plaatsen is betaald. Ook mag een vechtsportgala alleen plaatsvinden als de organisatie is aangesloten bij een erkende bond.

Vorige week was er nog een schietpartij bij een kickboksgala in Zijtaart, in Noord-Brabant. Een man kwam daarbij om het leven; twee mensen raakten gewond. Eerder dit jaar verboden Amsterdam en Den Bosch kickboksgala's, omdat het netwerkbijeenkomsten voor criminelen zou zijn.

Deel deze pagina

Video

Hoorn stelt strenge eisen aan vechtsportgala's

De gemeente Hoorn gaat strenge eisen stellen aan vechtsportgala's voor amateurs. Jaarlijks worden in Nederland enkele honderden van... die evenementen georganiseerd. En dan loopt het nog weleens uit de hand. Het is vrijwel zeker dat negentien andere Noordhollandse gemeenten de regels overnemen.

Audio

  • Hoorn worstelt met vechtsportgala's De gemeente Hoorn komt met specifieke regels waaraan de organisatoren van vechtsportgala's moeten voldoen. De gala's zijn omstreden... en veel lokale bestuurders worstelen met de vergunningen. Hoorn denkt nu de oplossing te hebben. Een verslag van Marc Hamer.

Video en Audio

Meer video en audio