Nog geen bestand Israël-Hamas

Israël nam vannacht het zuiden van de Gazastrook onder vuur»
Israël nam vannacht het zuiden van de Gazastrook onder vuur AFP

Overleg tussen Hamas en Israël heeft nog niet tot een wapenstilstand geleid. Vannacht zijn vanuit Gaza opnieuw beschietingen gemeld; daarbij zouden onder meer regeringsgebouwen en een winkelcentrum zijn geraakt.

De beschietingen vanaf zee, die gistermiddag begonnen, zijn de hele nacht doorgegaan.

Mensen in het noorden van Gaza-stad werden gewaarschuwd dat ze beter konden vertrekken. Zeker duizend gezinnen hebben daaraan gehoor gegeven. Ze zijn opgevangen in scholen in het centrum van de stad.

Dodental

Het dodental in de Gazastrook is volgens Palestijnse bronnen opgelopen tot 173. Meer dan 1100 mensen zijn gewond geraakt sinds het uitbreken van de gevechten, een week geleden.

Ook in Israël zijn vannacht opnieuw raketten neergekomen vanuit de Gazastrook.

Israël zou gisteravond militaire doelen in Gaza hebben bestookt, waaronder een centrale meldkamer van Hamas.

Spoedoverleg

De Amerikaanse minister Clinton voerde gisteravond in Jeruzalem spoedoverleg met premier Netanyahu over de beschietingen over en weer. Ook zij spraken over een bestand. Clinton zei na het gesprek dat de VS een duurzame oplossing zoekt voor de crisis, die leidt tot stabiliteit in de regio.

Als er later vandaag nog geen staakt-het-vuren is bereikt, zal de VN-Veiligheidsraad zich in een open debat over de crisis buigen. De raad heeft zich de afgelopen week nog niet over het conflict uitgelaten. De vaste leden van de Veiligheidsraad zijn verdeeld. De VS uit openlijke kritiek op Hamas en zegt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen.

Rusland roept op tot een bestand en een einde aan het geweld en steunt internationale gezanten die bemiddelen in een staakt-het-vuren.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Het geluid van drones en granaten' Er zou een staakt-het-vuren komen vannacht tussen Israël en Gaza maar dat is nog niet gelukt. Gaza werd opnieuw onder vuur... genomen, een aantal regeringsgebouwen zouden zijn geraakt.
  • 'Amerika is er volstrekt overhaast ingestapt' Het duurt waarschijnlijk nog een paar dagen tot er een staakt-het-vuren is tussen Israël en Gaza. Dat bleek uit een... persconferentie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton en de Israëlische premier Netanyahu. Clinton zal de komende dagen in het Midden-Oosten blijven om te werken aan een bestand.

Video

  • video Beschietingen Israël en Hamas gaan door Vannacht zijn de beschietingen tussen Israël en Hamas doorgegaan. Overleg over een bestand heeft nog niet... tot een wapenstilstand geleid. De hoop was dat vannacht een staakt-het-vuren zou ingaan.
  • video Israël en Hamas blijven raketten schieten Hoewel er gesproken wordt over een staakt-het-vuren tussen Israël Hamas, bleven ook vanavond zowel Hamas als... Israël raketten op elkaar afvuren. Het dodental blijft oplopen.

Video en Audio

  • » Politie zoekt ouders gedumpte baby Video De politie in Amsterdam gaat langs de deur bij ouders van honderden pasgeboren meisjes. Ze zoeken...31 okt 2014, 385 keer afgespeeld
  • » Vrijdaggebed kan weer op de Tempelberg Video Palestijnen in Jeruzalem mogen de Tempelberg weer op voor het vrijdaggebed. De heilige plek werd...31 okt 2014, 80 keer afgespeeld
  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 238 keer afgespeeld

Meer video en audio