VN: sancties tegen rebellen Congo

M23-rebellen in de Congolese stad Goma»
M23-rebellen in de Congolese stad Goma AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft sancties opgelegd aan de leiders van de rebellengroep M23 in Congo. Die groep nam gisteren de stad Goma in, in het oosten van het land.

De sancties, een reisverbod en het bevriezen van banktegoeden, staan in een resolutie die de vijftien leden van de raad vannacht unaniem aannamen. In die resolutie, die was opgesteld door Frankrijk, veroordeelt de Veiligheidsraad de inname van Goma en eist de raad dat de rebellen zich terugtrekken en de wapens neerleggen.

Ook roept de raad VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op om te onderzoeken of de rebellen van M23 steun krijgen uit het buitenland.

De Congolese regering zegt dat de rebellen steun krijgen van het buurland Rwanda, maar dat land spreekt die beschuldiging tegen.

Muitende militairen

De rebellenbeweging M23 bestaat uit muitende militairen die hun invloed willen vergroten. Het Congolese leger probeert de opmars van de rebellenbeweging tegen te houden en wordt daarbij gesteund door troepen van de VN. De 1500 blauwhelmen in Goma besloten gisteren echter zich afzijdig te houden, volgens de VN om een zware strijd in de stad te voorkomen.

De afgelopen dagen zijn tienduizenden mensen voor het geweld in Oost-Congo op de vlucht geslagen.

Deel deze pagina

Video

'Rebellen Congo krijgen steun vanuit Rwanda'

De Democratische Republiek Congo worstelt met de vraag hoe ver de rebellen in het oosten zullen gaan. Gisteren zeiden ze dat ze het... niet zouden doen, maar vandaag veroverden ze toch Goma, de belangrijkste stad in het oosten van Congo. Volgens waarnemers en mensenrechtenorganisaties krijgen de rebellen steun vanuit buurland Rwanda.

Audio

  • 'Als het leger wegvlucht gaat de VN niet verdedigen' De VN Veiligheidsraad veroordeelt de inname van de Oost-Congolese stad Goma door rebellengroep M23. De Veiligheidsraad heeft de... rebellen sancties opgelegd, zoals een reisverbod en het bevriezen van banktegoeden. Maar helpt dat om de opmars van de rebellen tegen te houden? En wat betekent die opmars voor de bevolking?

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio