Klacht tegen Tulleken uitgebreid

Kees Tulleken bij Pauw & Witteman»
Kees Tulleken bij Pauw & Witteman VARA

De tuchtklacht die tegen neurochirurg Kees Tulleken is ingediend, is uitgebreider dan gedacht.

Het gaat niet alleen om schending van het beroepsgeheim in de zaak Friso, maar ook over uitspraken bij Pauw & Witteman. Dat blijkt uit een interview met Tulleken in het vakblad Medisch Contact.

Tulleken kwam begin dit jaar in opspraak na het ski-ongeluk van prins Friso. NRC Handelsblad publiceerde een artikel waarin stond dat Friso een schedelbasisfractuur had en dat de vooruitzichten gunstig leken.

Beroepsgeheim

Het artikel was geschreven door Tullekens vrouw, die voor NRC Handelsblad werkt. Zij baseerde zich op gesprekken van Tulleken met de behandelend arts van de prins.

Na de publicatie ontstond discussie of Tulleken het medisch beroepsgeheim had geschonden. In juli diende de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een tuchtklacht tegen hem in bij het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam.

In Medisch Contact zegt Tulleken: "Er zijn wat zaken bijgekomen. Anders bleef er waarschijnlijk helemaal niets van over."

Cals

Volgens de arts gaat het ook over uitspraken bij Pauw & Witteman over de behandeling van oud-premier Cals bij diens overlijden in 1971. Tulleken: "Ik noemde zijn naam niet, maar die was wel herleidbaar."

Verder heeft de IGZ zich gestoord aan Tullekens opmerking dat in ziekenhuizen informatie over vip-patiënten rondzoemt. "Dat is natuurlijk zo, maar dat had ik niet mogen zeggen."

Of het Regionaal Tuchtcollege de zaak in behandeling neemt en wanneer, is nog niet bekend.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio