PvdA: statiegeld behouden

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het statiegeld op plastic flessen behouden»
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het statiegeld op plastic flessen behouden FaceMePLS / Flickr / CC / by

Het lijkt erop dat een meerderheid in de Tweede Kamer het statiegeld op plastic flessen wil behouden.

Het vorige kabinet was juist van plan om het systeem af te schaffen, maar de PvdA ziet veel voordelen in statiegeld en vindt daarom dat de plannen moeten worden teruggedraaid.

Dat zei PvdA-Tweede Kamerlid Fokke tijdens een debat in de Kamer over de begroting van Infrastructuur en Milieu.

Inzamelen

Het vorige kabinet wilde juist van het systeem van statiegeld af. Het kabinet van VVD en CDA vond het handiger om consumenten zelf hun plastic flessen samen met het andere plastic afval te laten inzamelen.

Ook de verpakkingsbedrijven willen van het statiegeld af. Ze zeggen dat het inefficiënt en duur is om de petflessen los van het andere kunststof verpakkingsmateriaal in te zamelen, te verwerken en te vervoeren.

Zwerfafval

Maar de meerderheid van VVD, CDA en gedoogpartner PVV is er niet meer en de nieuwe coalitiepartij PvdA vindt dat het statiegeld moet blijven.

"Als je naar zwerfafval kijkt, zie je eigenlijk nooit statiegeldflessen bij het afval, maar wel kleine flesjes. De PvdA zou het statiegeldsysteem zelfs wel willen uitbreiden, ook met kleine flesjes", aldus PvdA-Kamerlid Fokke.


Deel deze pagina

Audio

  • 'Geen meerderheid voor afschaffen statiegeld' Er lijkt een meerderheid te zijn in de Tweede Kamer die het statiegeld op plastic flessen wil behouden. Het vorige kabinet was... juist van plan het af te schaffen. Maar de PvdA ziet zoveel voordelen in het statiegeldsysteem dat het besluit van de vorige Kamer maar moet worden teruggedraaid volgens de partij.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 5648 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 7022 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5780 keer afgespeeld

Meer video en audio