'Overheid wacht Thermphos-strop'

fosforfabrikant Thermphos»
fosforfabrikant Thermphos ANP

Voor de overheid dreigt een miljoenenstrop als er geen koper komt voor het Zeeuwse bedrijf Thermphos. Dat meldt RTL Nieuws op basis van geheime documenten van het ministerie van Economische Zaken.

Fosforfabrikant Thermphos wordt morgen waarschijnlijk failliet verklaard. Op het terrein ligt licht radioactief afval dat bij de productie van fosfor is overgebleven.

In de EZ-documenten staat dat het verwijderen van radioactieve afvalstoffen mogelijk honderden miljoenen euro's gaat kosten.

Saneren

Het ontmantelen van de fabriek en het afvoeren van de vervuilde grond kosten een veelvoud daarvan. Als er geen overnamekandidaat komt opdagen, moet de overheid het terrein saneren, zegt RTL Nieuws.

Het ministerie zegt dat de gesprekken over de overname nog bezig zijn. "Zolang die lopen, is ontmantelen van het bedrijf en afvoeren van de voorraden niet aan de orde", zei een woordvoerder tegen persbureau ANP.

De Tweede Kamerfracties van D66 en CDA hebben minister Kamp gevraagd wat het saneren van Thermphos kost.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9107 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 318 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 996 keer afgespeeld

Meer video en audio