'Overheid wacht Thermphos-strop'

fosforfabrikant Thermphos»
fosforfabrikant Thermphos ANP

Voor de overheid dreigt een miljoenenstrop als er geen koper komt voor het Zeeuwse bedrijf Thermphos. Dat meldt RTL Nieuws op basis van geheime documenten van het ministerie van Economische Zaken.

Fosforfabrikant Thermphos wordt morgen waarschijnlijk failliet verklaard. Op het terrein ligt licht radioactief afval dat bij de productie van fosfor is overgebleven.

In de EZ-documenten staat dat het verwijderen van radioactieve afvalstoffen mogelijk honderden miljoenen euro's gaat kosten.

Saneren

Het ontmantelen van de fabriek en het afvoeren van de vervuilde grond kosten een veelvoud daarvan. Als er geen overnamekandidaat komt opdagen, moet de overheid het terrein saneren, zegt RTL Nieuws.

Het ministerie zegt dat de gesprekken over de overname nog bezig zijn. "Zolang die lopen, is ontmantelen van het bedrijf en afvoeren van de voorraden niet aan de orde", zei een woordvoerder tegen persbureau ANP.

De Tweede Kamerfracties van D66 en CDA hebben minister Kamp gevraagd wat het saneren van Thermphos kost.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Politie zoekt ouders gedumpte baby Video De politie in Amsterdam gaat langs de deur bij ouders van honderden pasgeboren meisjes. Ze zoeken...31 okt 2014, 385 keer afgespeeld
  • » Vrijdaggebed kan weer op de Tempelberg Video Palestijnen in Jeruzalem mogen de Tempelberg weer op voor het vrijdaggebed. De heilige plek werd...31 okt 2014, 80 keer afgespeeld
  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 238 keer afgespeeld

Meer video en audio