'Overheid wacht Thermphos-strop'

fosforfabrikant Thermphos»
fosforfabrikant Thermphos ANP

Voor de overheid dreigt een miljoenenstrop als er geen koper komt voor het Zeeuwse bedrijf Thermphos. Dat meldt RTL Nieuws op basis van geheime documenten van het ministerie van Economische Zaken.

Fosforfabrikant Thermphos wordt morgen waarschijnlijk failliet verklaard. Op het terrein ligt licht radioactief afval dat bij de productie van fosfor is overgebleven.

In de EZ-documenten staat dat het verwijderen van radioactieve afvalstoffen mogelijk honderden miljoenen euro's gaat kosten.

Saneren

Het ontmantelen van de fabriek en het afvoeren van de vervuilde grond kosten een veelvoud daarvan. Als er geen overnamekandidaat komt opdagen, moet de overheid het terrein saneren, zegt RTL Nieuws.

Het ministerie zegt dat de gesprekken over de overname nog bezig zijn. "Zolang die lopen, is ontmantelen van het bedrijf en afvoeren van de voorraden niet aan de orde", zei een woordvoerder tegen persbureau ANP.

De Tweede Kamerfracties van D66 en CDA hebben minister Kamp gevraagd wat het saneren van Thermphos kost.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 257 keer afgespeeld
  • » Open huis Radio Kootwijk Video Het heeft bijna 5 jaar geduurd, de restauratie van het hoofdgebouw van oud-zendstation Radio...25 okt 2014, 259 keer afgespeeld
  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 223 keer afgespeeld

Meer video en audio