Vrouw geen anglicaanse bisschop

Vrouwelijke geestelijken bij de anglicaanse synode»
Vrouwelijke geestelijken bij de anglicaanse synode AFP

De Anglicaanse Kerk in Engeland en Wales heeft het voorstel om vrouwen bisschop te laten worden, afgewezen. Het voorstel kreeg in de synode niet de vereiste tweederde meerderheid.

Drie groepen mochten stemmen: bisschoppen, priesters en leken. De bisschoppen en de priesters waren voor, maar in het 'Huis van Leken' was geen tweederde meerderheid.

De ruim een week geleden aangetreden aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, was voor vrouwelijke bisschoppen, net als zijn voorganger Rowan Williams.

Wel priesters

Over het onderwerp is meer dan tien jaar gediscussieerd. In sommige landen zoals de VS zijn er al vrouwelijke anglicaanse bisschoppen.

Vrouwen kunnen al 20 jaar priester worden. Inmiddels is tweederde van alle priesters in de kerk vrouw.

Niet overtuigd

Er lag ook een compromisvoorstel om gemeenten de mogelijkheid te geven te kiezen voor een mannelijke bisschop als ze per se geen vrouw wilden hebben, maar dat heeft de tegenstanders niet overtuigd.

Deel deze pagina

Audio

  • Geen vrouwelijke bisschoppen in Anglicaanse kerk Een crisis dreigt in de Anglicaanse kerk in Engeland. De kerksynode heeft gisteravond een voorstel verworpen dat de weg vrij zou... maken voor vrouwelijke bisschoppen. En dus laaien weer de spanningen op tussen liberalen en conservatieven in de kerk. Hoe nu verder? Correspondent Arjen van der Horst vroeg het aan een van de invloedrijkste vrouwelijke geestelijken in Engeland.

Video en Audio

  • » NASA huurt Boeing en SpaceX in Video Boeing en SpaceX gaan 'space taxi's' bouwen voor NASA. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie...17 sep 2014, 2252 keer afgespeeld
  • » VS stuurt 3000 militairen naar Liberia Video De Verenigde Staten nemen het voortouw in de strijd tegen het ebola-virus in West-Afrika. President...16 sep 2014, 2449 keer afgespeeld
  • » Oekraïne en EU tekenen verdrag Video Rusland ziet het tandenknarsend aan. Maar toch heeft Oekraïne alsnog z'n zin gekregen: het heeft...16 sep 2014, 1004 keer afgespeeld

Meer video en audio