RET schrijft zelf proces-verbaal

Metro in Schiedam / Maurits90 / Creatieve Commons»
Metro in Schiedam / Maurits90 / Creatieve Commons Wikimedia

De controleurs van stadsvervoerder RET mogen vanaf nu proces-verbaal opmaken voor belediging, bedreiging of fysiek geweld. De RET is het eerste vervoersbedrijf waarbij dit gebeurt.

Tot nu toe moesten RET'ers aangifte doen bij de politie, die dan proces-verbaal opmaakte. De rechter blijft de hoogte van de straf bepalen die iemand opgelegd krijgt.

Het aantal gevallen van verbaal en fysiek geweld tegen controleurs in Rotterdam is in de afgelopen drie jaar gehalveerd. In 2009 waren er 1072 incidenten, in 2012 tot nu toe 557. Maar de incidenten zijn wel veel gewelddadiger geworden.

GVB

In de laatste twee weken werden in Rotterdam vier ernstige incidenten gemeld. Een controleur werd tegen een rijdende metro geduwd en in een ander geval werd een conducteur op z'n hoofd geslagen.

De directeur van de RET denkt dat de nieuwe bevoegdheid de positie van de 200 controleurs sterker maakt. Stadsvervoerder GVB uit Amsterdam start op 1 januari met het opmaken van processen-verbaal tegen beledigende of bedreigende reizigers.

Deel deze pagina

Video

Controleurs RET mogen zelf pv's schrijven

In Rotterdam kunnen controleurs van het openbaar vervoer voortaan zelf een proces verbaal opmaken. Vroeger moesten die controleurs... naar de politie om daarvan aangifte te doen.

Audio

  • Controleurs RET mogen zelf boetes uitschrijven voor geweld Het uitschelden, bedreigen en in elkaar slaan van controleurs in het openbaar vervoer. Dat gebeurt vrijwel dagelijks. Voorheen... moesten die controleurs naar de politie om daarvan aangifte te doen. In Rotterdam mogen ze nu voortaan zelf een boete uitschrijven. Henrik-Willem Hofs rijdt een stukje mee met een controleur.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10674 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1263 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 1096 keer afgespeeld

Meer video en audio