'Geen fraude in college Schiedam'

Voormalig burgemeester Verver»
Voormalig burgemeester Verver Gemeente Schiedam

Het Schiedamse college onder leiding van voormalig burgemeester Verver (VVD) heeft zich niet schuldig gemaakt aan fraude of zelfverrijking.

Dat concluderen zes raadsleden die onderzoek hebben gedaan naar uitgaven tussen 2008 en 2011, die door Ernst & Young Accountants als onduidelijk werden bestempeld.

Het ging om een bedrag van 180.900 euro. Het overgrote deel daarvan is uitgegeven in het belang van de gemeente, zegt de raadscommissie. Wel had vaker de vraag gesteld moeten worden of het ook goedkoper had gekund, zegt commissievoorzitter Bregman.

Drank

Zonder een bedrag te noemen twijfelt de commissie of er over "een beperkt bedrag" een directe of indirecte band met het werk kan worden gelegd.

De commissie schrijft in een advies dat de regels moeten worden verbeterd ten aanzien van de declaraties van vervoerskosten, werklunches en relatiegeschenken.

Burgemeester Verver stapte in 2011 op, na negatieve berichten over haar integriteit. Ze zou het chauffeursbedrijf van haar zoon voor hoge bedragen hebben laten inhuren. Ook zou ze voor meer dan 400 euro aan drank hebben gedeclareerd, omdat Pieter van Vollenhoven op bezoek kwam.

De raadscommissie heeft de afgelopen maanden alleen onderzoek gedaan naar uitgaven (180.900 euro) waarvan nog onduidelijk was waaraan het geld was besteed.

In 2011 verscheen een vernietigend rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) over Verver. Dat concludeerde dat Verver haar macht had misbruikt als burgemeester en een angstcultuur creëerde onder ambtenaren.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio