Miskoop kost HP miljarden

HP heeft 8,8 miljard dollar afgeschreven»
HP heeft 8,8 miljard dollar afgeschreven danidantje / Flickr / Creative Commons by-nc-sa

Computerfabrikant HP heeft miljarden verloren op de aankoop van een bedrijf. Vorig jaar kocht HP voor 10 miljard dollar het Britse Autonomy Corporation PLC. Deze onderneming is gespecialiseerd in zoekmachines op internet. Naar nu blijkt is dat bedrijf slechts 1,2 miljard dollar waard.

HP schrijft voor ruim 8,8 miljard dollar af (6,9 miljard euro) en laat in een verklaring weten dat er "sprake is van een duidelijke misinterpretatie van de cijfers van Autonomy Corporation PLC". Nergens heeft HP het over fraude of opzet.

Adviesbedrijf

HP maakte de afschrijving bekend bij de presentatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. HP leed een verlies van 6,85 miljard dollar (5,35 miljard euro) tegen een winst van 239 miljoen dollar vorig jaar.

De computermaker heeft eerder een forse afschrijving moeten doen op een aankoop van een bedrijf. In 2009 kocht HP een adviesbedrijf dat later minder winstgevend bleek dan bij de aankoop werd voorgespiegeld.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Voormalige directie Hewlett Packard heeft gefaald' Computerfabrikant HP heeft miljarden verloren op de aankoop van een bedrijf vorig jaar. In 2011 kocht HP voor 10 miljard dollar het... Britse Autonomy Corporation PLC. Een bedrijf dat onder meer gespecialiseerd is in zoekmachines op internet. Naar nu blijkt is dat bedrijf maar 1,2 miljard dollar waard. Wim Zwanenburg is analist bij Stroeve en Lemberger vermogensbeheerder.

Video en Audio

Meer video en audio