NOS NieuwsAangepast

Jasper S., 'een heel gewone man'

De 45-jarige Jasper S. wordt verdacht van de moord op Marianne Vaatstra. Dertien jaar na haar dood deed hij mee aan het dna-verwantschapsonderzoek. Een 100-procent match met het dna dat op haar lichaam werd gevonden was het gevolg. Maar wie is Jasper S. nu eigenlijk?

Melkveehouder Jasper S. is opgegroeid het Friese dorp Oudwoude. Zijn boerderij ligt een kleine vier kilometer van de plek waar Marianne Vaatstra in 1999 werd verkracht en vermoord.

S. heeft twee kinderen, een dochter en een zoon. Hij heeft de boerderij overgenomen van zijn ouders. Naast Jasper S. deden ook andere familieleden mee aan het verwantschapsonderzoek.

Dorpsbewoners melden dat Jasper S. zijn eerste oproep om deel te nemen aan het dna-onderzoek had gemist. Hij zou daarom op een van de laatste dagen alsnog naar Kollum zijn gereden om zijn dna af te staan. S. lijkt dus vrijwillig mee te hebben gedaan aan het onderzoek.

Aanvullend bewijs

Dat het dna van de 45-jarige S. precies overeen komt met het spoor op het plaats delict, betekent nog niet dat hij de dader is. Om dat te kunnen aantonen is aanvullend bewijs nodig. Het is nog niet bekend of de verdachte nadat hij is opgepakt al een verklaring heeft afgelegd. De advocaat van Jasper S. doet voorlopig ook geen mededelingen.

Mensen uit het dorp die Jasper S. kennen, zeggen dat het een rustige en aardige man is. De familie S. is actief in het dorpsleven.

Volgens burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland leven de ouders van S. nu in een roes. "Ze hebben heel veel vragen. De dorpsgemeenschap sluit zich om hen heen." De melkveehouderij van S. is al 200 jaar in de familie.

Joyriding

S. kwam één keer eerder in aanraking met justitie. In 2008 werd hij opgepakt voor joyriding. De politierechter in Leeuwarden veroordeelde Jasper S. tot een boete van 750 euro en een rijontzegging van 6 maanden.

S. was na een vergadering die avond nog een rondje gaan fietsen en naar een boerderij in de buurt gegaan. Daar pakte hij de auto die op het erf stond en ging er mee rijden. Toen hij de politie tegenkwam zou hij wakker zijn geschrokken en zich hebben gerealiseerd wat hij aan het doen was.

Dissociatieve fugue

S. ging later langs bij een psychiater die stelde dat hij mogelijk last had van een zogeheten "dissociatieve fugue", een psychische stoornis. Mensen die last hebben van die stoornis handelen soms zonder het zelf te beseffen en zonder zicht te hebben op de gevolgen.

Volgens de rechtbank is dat niet als diagnose meegenomen in de rechtszaak in 2009. Bij de zaak zat destijds één rechtbankverslaggever: Renze van der Sluis. Hij kan zich de zaak nog herinneren, maar kan zich Jasper S. niet meer voor de geest halen. "Hij heeft totaal geen indruk achtergelaten. Het was denk ik dus een heel gewone man", zegt Van der Sluis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl