Aanslag Pools parlement verijdeld

Het Poolse parlement, de Sejm»
Het Poolse parlement, de Sejm EPA

Polen heeft de arrestatie bekendgemaakt van een man die een terreuraanslag wilde plegen op het Poolse parlement in Warschau. Hij wilde dat doen op het moment dat de president, de premier en ministers in debat met het parlement waren. De man van 45 werd op 9 november in Krakau aangehouden. Hij heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

Breivik

De verdachte, een academicus, had toegang tot laboratoria en was in het bezit van explosieven, geweren en munitie. Hij werd volgens de politie gedreven door nationalisme, xenofobie en antisemitisme. De man behoorde niet tot een politieke of terreur-organisatie. Volgens de Poolse premier Tusk was de verdachte "gefascineerd" door de terreurdaad van de Noor Anders Breivik. Tusk zei dat een analyse van de contacten van Breivik in het buitenland de Poolse politie op het spoor heeft gezet van de arrestant.

Deel deze pagina

Video

Aanslag Pools parlement verijdeld

In Polen is een man gearresteerd die een terreuraanslag wilde plegen op het parlement in Warschau. Poolse media melden dat de... verdachte geïnspireerd was door de terreur van de Noor Anders Breivik.

Audio

  • Opgepakte Pool had contact met Breivik Opmerkelijk nieuws uit Polen. Daar is een aanslag op het parlement verijdeld. Een man wilde toeslaan op het moment dat de... president, de premier en ministers daar in debat waren met parlementariërs. Correspondent Tim de Wit.

Video en Audio

Meer video en audio