Turkije: akkoord over raketten

Patriotluchtafweerraketten tijdens een tentoonstelling in Noordwijk»
Patriotluchtafweerraketten tijdens een tentoonstelling in Noordwijk ANP

De NAVO-landen zijn het in principe eens geworden met Turkije over de levering van Patriot-raketten. Dat luchtverdedigingssysteem wordt opgesteld aan de grens met Syrië, om Turkije te beschermen tegen raketaanvallen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu zei in Ankara dat de gesprekken over de levering in de laatste fase zijn. Volgens hem is er al een akkoord met de landen die Patriot-raketten hebben: de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland.

Het Nederlandse ministerie van Defensie laat weten dat er nog geen Turks verzoek is gedaan voor de levering van de raketten. Duitsland heeft gezegd dat het een Turks verzoek welwillend zal behandelen.

Defensief

Secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO zei gisteren dat de raketten alleen een defensief doel hebben en niet kunnen worden gebruikt om een vliegverbod boven Syrië af te dwingen.

Deel deze pagina

Video

Turkije: akkoord over Patriot-raketten

De landen van de NAVO zijn het in principe eens geworden met Turkije over de levering van Patriot-raketten. Dat zegt de Turkse... minister van Buitenlandse Zaken. De gesprekken over de levering zouden in een laatste fase zijn.

Audio

  • Nederlandse patriots in 1991 door Russen naar Turkije vervoerd Er is een kans dat Nederlandse Patriot-raketten naar Turkije gaan. Turkije wil zichzelf beschermen tegen raketaanvallen uit Syrië... en heeft daarom de NAVO om hulp gevraagd. Het Nederlandse ministerie van Defensie wacht nog op een officieel verzoek. In 1991 en 2003 waren er ook al eens Nederlandse Patriot-raketten in Turkije. Kolonel buiten dienst Peter de Vries was erbij betrokken in 1991.
  • Bram Vermeulen: patriots zijn ter versterking van de grens De NAVO-landen zijn het in principe eens geworden met Turkije over de levering van Patriot-raketten. De Turkse minister van... Buitenlandse Zaken zei in Ankara dat de gesprekken over de levering in de laatste fase zijn.

Video en Audio

Meer video en audio