Stem verdachte voortaan te horen

 »
  NOS

Media mogen vanaf 1 maart volgend jaar de stem van verdachten in de rechtszaal uitzenden. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak bekendgemaakt. Door de nieuwe regel kunnen journalisten een vollediger beeld geven van rechtszaken, zegt de raad.

Voorwaarde voor het uitzenden van de stem, is dat namen niet te horen zijn. Dat kan bijvoorbeeld door de namen te wissen of te vervangen door een geluidssignaal, staat in de nieuwe persrichtlijnen van de rechtbank.

Rechter

Indien de verdachte bezwaar maakt tegen het opnemen van zijn stem, kan de rechter dat verbieden of beslissen dat de stem moet worden vervormd. "Als de rechter het in het belang van het proces vindt dat de stem van de verdachte niet wordt opgenomen, bijvoorbeeld omdat een verdachte dichtklapt, dan gebeurt dat ook niet", zegt Dirk Vergunst, voorzitter van de landelijke vergadering van persrechters.

De Amsterdamse advocaat Richard Korver is tegen de beslissing om de stem van een verdachte uit te zenden. Hij denkt dat het confronterend kan zijn voor slachtoffers om de stem van de verdachte te horen. Als voorbeeld noemde Korver de Amsterdamse zedenzaak, waarin hij de slachtoffers bijstaat. "Robert M. heeft een hele specifieke stem die je uit duizenden kunt herkennen. Ik kan me voorstellen dat mijn cliënten liever niet met die stem worden geconfronteerd."

Deel deze pagina

Audio

  • Stem verdachte mag op radio en tv Vanaf 1 maart mogen media de stem van verdachten in de rechtszaal uitzenden. Dat heeft de Raad voor Rechtspraak bepaald. Het is de... bedoeling dat mensen daardoor een beter beeld van rechtszaken kunnen krijgen. Veel media zijn daar blij mee, hoorde verslaggever Martijn van der Zande.
  • 'Veel verdachten willen hun verhaal doen' Advocaat Gerben Kor schreef in 2008 al een boek over de medialisering van de rechtspraak. Daarin pleitte hij al voor meer openheid... te geven aan een zitting, bijvoorbeeld door het laten horen van zijn stem.

Video en Audio

Meer video en audio