Clinton naar Israël en Palestijnen

 »
  Foto: NOS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reist nog vandaag vanuit Cambodja door naar Israël.

Ze praat daar morgen met premier Netanyahu over het recente geweld op de Gazastrook. Clinton gaat ook naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever voor besprekingen met Palestijnse leiders. Ze zal niet praten met vertegenwoordigers van Hamas.

Israël voert sinds woensdag luchtacties uit boven de Gazastrook in reactie op Palestijnse beschietingen. Israël bereidde zich ook voor op een grondoorlog, maar de voorbereidingen daarvoor zouden inmiddels zijn gestaakt om de diplomatie een kans te geven.

Hamas

De belangrijkste boodschap van Clinton zal zijn dat niemand er belang bij heeft dat het conflict op de Gazastrook escaleert. De sleutel voor beëindiging van het geweld ligt volgens de Amerikanen bij Hamas. De organisatie moet allereerst stoppen met het afvuren van raketten op Israël, aldus het Witte Huis.

President Obama heeft Israël niet gevraagd om af te zien van een grondoorlog. Volgens het Witte Huis heeft Israël het recht om daar zelf over te beslissen.

Grondoorlog

Vandaag praat de Israelische premier Netanyahu met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon. Die riep eerder vandaag al op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Verder zei Ban Ki-Moon dat een Israëlische grondoorlog een gevaarlijke escalatie voor het conflict betekent.

Deel deze pagina

Video

Clinton naar Israël en Palestijnen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reist vandaag nog naar Israël. Ze praat daar morgen met premier... Netanyahu over het recente geweld op de Gazastrook. Clinton gaat ook naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever voor besprekingen met Palestijnse leiders.

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio