Bank in Gaza gebombardeerd

De gebombardeerde bank in Gaza»
De gebombardeerde bank in Gaza Joris van de Kerkhof / NOS

Israël heeft vannacht de Islamic Bank of Gaza gebombardeerd. Met twee bommen werd de bank uitgeschakeld. Niemand raakte gewond bij de inslagen. De bank was al sinds woensdag gesloten.

NOS-correspondent Monique van Hoogstraten denkt dat de bank op de 'doelenlijst' stond van Israël. Volgens haar wil Israël nog zo veel mogelijk van die lijst afwerken voor een eventueel staakt-het-vuren.

De bank werd door Hamas gebruikt om internationale handelssancties te omzeilen. Dat zegt NOS-verslaggever Joris van de Kerkhof die in Gaza-Stad is. Een medewerker van de bank die vlak om de hoek woont, de 25-jarige Hisham Itawik, noemt het een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen, zegt hij. Van de Kerkhof meldt verder dat het een rustige nacht is geweest in Gaza, met voor zover hij heeft kunnen waarnemen alleen om vier uur vannacht een zware inslag.

Coöperatieve bank

Door de aanslag is het hele interieur van de bank verwoest. De 31-jarige eigenaar van de bank, Suleiman Tawil, reageert boos dat zijn bank doelwit was. "Ik bemoei met niet met politiek", zegt hij tegen persbureau AP.

Itawik zegt dat de bank pas sinds 2009 open was en niet aan Hamas was gelieerd, zoals Israël waarschijnlijk dacht. "Het was een coöperatieve bank, die in handen was van aandeelhouders. De bank had niets met Hamas van doen."

Deel deze pagina

Audio

  • 'Israël denkt dat dit een Hamas-bank is' Druk diplomatiek overleg over Gaza vandaag. En ondertussen gaat het over en weer bombarderen tussen Gaza en Israël door. Vannacht... was het een betrekkelijk rustige nacht. In Gaza-stad werd vannacht het gebouw van de Islamitische Bank geraakt. Joris van de Kerkhof is daar en neemt de schade op.
  • 'De bank is om 12.46 uur gebombardeerd' Na zes dagen van geweld is er nog geen staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. In de Gazastrook is het dodental als gevolg van de... beschietingen van Israël opgelopen tot boven de honderd. Ook Hamas vuurde gisteren weer meer dan honderd raketten af op Israël. Daarbij vielen geen gewonden. Verslaggever Joris van de Kerkhof is in Gaza-stad.

Video en Audio

Meer video en audio