Eigen Huis wil af van ozb

Vereniging Eigen Huis (VEH)»
Vereniging Eigen Huis (VEH) VEH

De Vereniging Eigen Huis vindt dat er een nieuw systeem van gemeentelijke heffingen moet komen voor zowel huurders als huiseigenaren. Daarbij bepaalt de omvang van een huishouden het bedrag dat betaald wordt aan gemeentelijke lasten. Het nieuwe systeem moet in plaats komen van de onroerendezaakbelasting.

Uit onderzoek van de VEH blijkt dat huiseigenaren volgend jaar gemiddeld 2,7 procent meer onroerendezaakbelasting gaan betalen. Volgens de vereniging is de jaarlijkse ozb-stijging veel mensen een doorn in het oog, omdat die geen rekening lijkt te houden met de dalende woningwaarden en de gevolgen van de crisis voor huiseigenaren.

Ozb-aanslag blijft stijgen

In 2013 daalt de WOZ-waarde van woningen voor het derde jaar op rij, maar de ozb-aanslag blijft stijgen. De aanslag stijgt gemiddeld met 2,7 procent van 256 naar 263 euro. De gemiddelde WOZ-waarde daalt met 4,1 procent van 251.400 naar 241.000 euro. Gemeenten verhogen de ozb meestal om bezuinigingen op te vangen en om de begroting sluitend te krijgen.

Uitschieters met stijgingen van meer dan 10 procent zijn de gemeenten Het Bildt, De Marne en Valkenburg aan de Geul. In Blaricum, Werkendam en Renkum daalt de ozb-rekening met 3 tot 6 procent.

De totale gemeentelijke woonlasten (ozb, riool- en afvalstoffenheffing) stijgen met gemiddeld 1,8 procent. Gemiddeld betalen eigenwoningbezitters met een gezin volgend jaar 13 euro meer aan gemeentelijke woonlasten (711 euro tegenover 698 euro dit jaar).

Deel deze pagina

Video

  • video 'Ozb-systeem kan beter en efficiënter' De Vereniging Eigen Huis wil dat de OZB in de huidige vorm verdwijnt. Daarvoor in de plaats moet een systeem... komen waarbij zowel huiseigenaren als huurders een heffing betalen, die mede is gebaseerd op de omvang van het huishouden. Hans de la Porte van VEH legt uit waarom.
  • video Vereniging Eigen Huis wil nieuw ozb-systeem De Vereniging Eigen Huis wil dat de ozb in de huidige vorm verdwijnt. Daarvoor in de plaats moet een systeem... komen waarbij zowel huiseigenaren als huurders een heffing betalen, die mede is gebaseerd op de omvang van het huishouden.
  • video Ozb-aanslag blijft stijgen Huizen worden steeds minder waard, maar toch blijft de Onroerende Zaak Belasting stijgen. In 2013 al voor het... derde jaar op rij. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis op basis van onderzoek in honderd gemeenten.

Audio

  • VEH: 'mensen begrijpen de verhoging van de ozb niet' Over een paar maanden is het weer zover; dan krijgen huizenbezitters de gevreesde woonlasten-aanslag in de bus. Eigenaren van een... koopwoning betalen jaarlijkse honderden euro's aan onroerende zaak belasting, riool- en afvalstoffenheffing. Ook in 2013 gaat de rekening weer omhoog, ondanks de daling van de woz-waarden, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Video en Audio

Meer video en audio