Akkoord over Belgische begroting

Het kabinet van premier Di Rupo werd het vanochtend vroeg eens over de begroting»
Het kabinet van premier Di Rupo werd het vanochtend vroeg eens over de begroting EPA

De Belgische regering heeft een akkoord bereikt over de begroting voor volgend jaar. Het kabinet onder leiding van premier Di Rupo werd het vanochtend vroeg eens na een vergadering van ruim 17 uur.

De begroting kwam moeizaam tot stand: er is ongeveer een maand onderhandeld. De ministers moesten het eens worden over een bezuiniging van zo'n 3,7 miljard euro.

Pijnpunten

Een van de pijnpunten was loonmatiging. Afgesproken is nu dat de lonen de komende twee jaar niet stijgen met meer dan de inflatie. Uitzondering zijn de minimumlonen, waarvoor het kabinet 30 miljoen euro extra uittrekt.

Het Belgische kabinet verlaagt verder de lasten voor ondernemingen met in totaal 400 miljoen euro. Dat gebeurt door een daling van de werkgeversbijdrage van 0,3 procent. Om dat te financieren, wordt onder meer extra gesneden in de sociale zekerheid.

Premier Di Rupo spreekt mogelijk vanmiddag al in het parlement zijn beleidsverklaring bij de begroting uit, of anders morgen. Hij hoopt nog voor de Europese top van donderdag in Brussel het vertrouwen van het parlement te krijgen.

Deel deze pagina

Video

'Nog eens 4 miljard aan extra bezuinigingen'

In België is een akkoord bereikt over de begroting voor volgend jaar. Na een vergadering van 17 uur twitterde premier Di Rupo het... goede nieuws de wereld in.

Audio

  • 'Belgen bezuinigen beter dan Nederlanders' Ook in België moeten ze bezuinigen. En volgens premier Di Rupo doet zijn kabinet dat beter dan de Nederlandse bewindsvoerders.
  • België heeft begroting rond Het Belgische kabinet is het na een lange, lange vergadering eens geworden over de begroting voor 2013. Premier Elio Di Rupo... twitterde er vanochtend over. De ministers van de federale regering al sinds gisterenmiddag bijeen.

Video en Audio

Meer video en audio