Ouderen komen makkelijker rond

Ouderen hebben een hoger inkomen dan 20 jaar geleden»
Ouderen hebben een hoger inkomen dan 20 jaar geleden ANP

Ouderen kunnen de eindjes makkelijker aan elkaar knopen dan twintig jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Volgens het SCP (.pdf) is het gemiddelde inkomen van 65-plussers in de afgelopen jaren sterker gestegen dan dat van mensen tussen de 35 en de 64 jaar. Tussen 1990 en 2010 steeg het inkomen van ouderen met 23 procent. Dat van mensen tussen de 34 en 65 steeg in dezelfde periode met 17 procent.

63 procent van de ouderen geeft in het onderzoek aan makkelijk te kunnen rondkomen. Dat was twintig jaar eerder nog maar 41 procent. Voor jongeren steeg dat percentage van 49 procent naar 58 procent.

AOW-stijging

Volgens onderzoeker Arjan Soede wordt dat verschil voor een belangrijk deel veroorzaakt door de stijging van de netto AOW in die periode. Daarnaast hebben ouderen steeds vaker een aanvullend pensioen.

Ondanks dat hogere inkomen zijn ouderen minder gaan uitgeven. Ze besparen op vervoer, uitstapjes en nieuw meubilair.

Deel deze pagina

Video

Ouderen hebben steeds vaker geld genoeg

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is het gemiddelde inkomen van 65-plussers in de afgelopen jaren sterker gestegen dan... dat van jongeren.

Audio

  • SCP: ouderen hebben minder behoeften Ouderen kunnen de eindjes makkelijker aan elkaar knopen dan jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel... Planbureau, SCP. Volgens het SCP is het gemiddelde inkomen van 65-plussers in de afgelopen jaren sterker gestegen dan dat van jongeren. Een opvallende uitkomst. Juist nu er tussen jong en oud sterk gediscussieerd wordt over aanpassingen van het pensioensysteem.

Video en Audio

Meer video en audio