Wietpas per direct afgeschaft

De menulijst van een coffeeshop in Amsterdam»
De menulijst van een coffeeshop in Amsterdam ANP

De wietpas is per direct afgeschaft en vanaf 1 januari mogen de coffeeshops in heel Nederland alleen nog drugs verkopen aan gebruikers uit Nederland en niet aan toeristen. Verder mogen gemeenten zelf bepalen hoe ze overlast rond een coffeeshop aanpakken, schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer.

Klanten van coffeeshops moeten vanaf volgend jaar laten zien dat ze in Nederland wonen. Dat kan met een identiteitsbewijs of een verblijfsvergunning in combinatie met uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie. Gemeenten krijgen de ruimte om zelf de regels toe te passen.

Maatwerk

De gemeenten mogen voortaan 'maatwerk' leveren bij de aanpak van overlast rond coffeeshops, schrijft de minister verder. "Op lokaal niveau heeft men het beste inzicht welke maatregelen effectief zijn."

De registratie van klanten van coffeeshops niet meer nodig, omdat de overlast van drugstoeristen is teruggedrongen, aldus Opstelten. Door de wietpas te laten vervallen, wordt volgens Opstelten de drempel weggenomen voor ingezetenen om cannabis te kopen in coffeeshops.

In Zuid-Nederland bleek er grote weerstand te bestaan om lid te worden van een coffeeshop. Daardoor nam de illegale straathandel sterk toe.

Deel deze pagina

Video

  • video Opstelten: wietpas per direct afgeschaft De wietpas is per direct afgeschaft en vanaf 1 januari mogen de coffeeshops in heel Nederland alleen nog... drugs verkopen aan gebruikers uit Nederland en niet aan toeristen. Verder mogen gemeenten zelf bepalen hoe ze overlast rond een coffeeshop aanpakken, schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer.
  • video Opstelten schaft wietpas af De wietpas wordt afgeschaft. Vanaf 1 januari mogen de coffeeshops in heel Nederland alleen nog verkopen aan... Nederlanders en niet meer aan toeristen. Klanten moeten een Nederlands paspoort laten zien en een bewijs dat ze bij de gemeente staan ingeschreven.

Audio

  • Onno Hoes: het maakt mij niet uit wat er in Amsterdam gebeurt Geen registratie in de coffeeshops dus. Een einde aan het systeem dat de wietpas is gaan heten. Burgemeester Onno Hoes van... Maastricht had er sinds 1 mei dit jaar mee te maken.
  • De wietpas wordt afgeschaft In heel Nederland mogen coffeeshops vanaf 1 januari alleen nog verkopen aan Nederlanders en niet meer aan toeristen. Klanten moeten... een Nederlands paspoort laten zien en een bewijs dat ze bij de gemeente staan ingeschreven. Maar zich inschrijven bij een coffeeshop, zoals onder de wietpas moest, dat hoeft niet meer.

Video en Audio

Meer video en audio