Leider gedood in mediatoren Gaza

Een Palestijnse brandweerman voor een brandend gebouw in Gaza-Stad»
Een Palestijnse brandweerman voor een brandend gebouw in Gaza-Stad EPA

Bij een Israëlische aanval op een mediagebouw in Gaza is een leider van de Palestijnse groepering Islamitische Jihad gedood. Het is Ramez Harb, zegt een woordvoerder van de organisatie. Hij was mediachef van de al-Quds Brigades, de militaire tak van de Islamitische Jihad.

Israël viel de mediatoren vandaag opnieuw aan, nadat het gebouw gisteren ook al doelwit was. Toen raakten zes Palestijnse journalisten gewond.

Menselijk schild

Volgens het Israëlische leger gebruiken militante groeperingen in de Gazastrook burgers als menselijk schild. Dat blijkt uit het feit dat leiders van de Islamitische Jihad aanwezig waren in het mediagebouw, schrijft legerwoordvoerder Avital Leibovich op Twitter.

Egypte probeert intussen een staakt-het-vuren te bereiken. Hamas heeft als voorwaarde gesteld dat Israël vooraf garanties geeft dat de aanvallen op de Gazastrook stoppen. Volgens Israël moeten de aanvallen wel doorgaan zolang de Palestijnen raketten op Israël afvuren.

Grondoffensief

Verder zegt Israël dat het klaar is voor een grondoffensief, maar dat het de voorkeur geeft aan een diplomatieke oplossing die de veiligheid van burgers in Israël garandeert. Hamas-leider Meshaal zei daarop dat hij niet gelooft dat er een grondoffensief komt. "Als de Israëliërs dat hadden gewild, hadden ze dat allang gedaan", zei hij.

Bij de luchtaanvallen die afgelopen woensdag begonnen, heeft Israël naar eigen zeggen 1350 doelen aangevallen. Vanuit de Gazastrook zijn volgens Israël ruim 1100 raketten afgeschoten. Daarvan werden er ruim 300 onderschept door het Israëlische afweersysteem. Van de rest kwamen er 37 terecht in bewoond gebied.

Deel deze pagina

Video

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 448 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 134 keer afgespeeld

Meer video en audio